Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

MIJLOCEASUL AL TREILEA

Dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice: Sfinte Dumnezeule… Presfânta Treime… Tatal nostru… Ca a Ta este împaratia… Doamne miluieste (de 12 ori), Slava… Si acum… Veniti sa ne închinam… (de 3 ori), si apoi se citesc acesti psalmi:
 
Psalmul 29

Înalta-Te-voi, Doamne, ca m-ai ridicat si n-ai veselit pe vrajmasul meu împotriva mea. Doamne, Dumnezeul meu, strigat-am catre Tine si m-ai vindecat. Doamne, scos-ai din iad sufletul meu, mântuitu-m-ai de cel ce se coboara în groapa. Cântati Domnului cei cuviosi ai Lui si laudati pomenirea sfinteniei Lui. Ca iutime este întru mânia Lui si viata întru voia Lui; seara se va salaslui plângerea, iar dimineata bucuria. Iar eu am zis întru îndestularea mea: ” Nu ma voi clatina în veac!” Doamne, întru voia Ta, dat-ai frumusetii mele putere; dar când Ti-ai întors fata Ta, eu m-am tulburat. Catre Tine, Doamne, voi striga si catre Dumnezeul meu ma voi ruga. Ce folos ai de stngele meu de ma pogor în stricaciune? Oare, Te va lauda pe Tine tarâna, sau va vesti adevarul Tau? Auzit-a Domnul si m-a miluit; Domnul a fost ajutorul meu! Schimbat-ai plângerea mea întru bucurie, rupt-ai sacul meu si m-ai încins cu veselie, ca slava mea sa-Ti cânte Tie si sa nu ma mâhnesc; Doamne, Dumnezeul meu, în veac Te voi lauda!
 
Psalmul 31

Fericiti carora s-au iertat faradelegile si carora s-au acoperit pacatele. Fericit barbatul, caruia nu-i va socoti Domnul pacatul, nici nu este în gura lui viclesug. Ca am tacut, îmbatrânit-au oasele mele, când strigam toata ziua. Ca ziua si noaptea s-a îngreunat peste mine mâna Ta, si am cazut în suferinta când ghimpele Tau ma împungea, pacatul meu l-am cunoscut si faradelegea mea n-am ascuns-o împotriva mea. Zis-am: ” Marturisi-voi faradelegea mea Domnului” ; si Tu ai iertat nelegiuirea pacatului meu. Pentru aceasta se va ruga catre Tine tot cuviosul la vreme potrivita, iar potop de ape multe de el nu se va apropia. Tu esti scaparea mea din necazul ce ma cuprinde, bucuria mea; izbaveste-ma de cei ce m-au înconjurat. Întelepti-te-voi si te voi îndrepta pe calea aceasta, pe care vei merge; atinti-voi spre tine ochii Mei. Nu fi ca un cal si ca un catâr, la care nu este pricepere; cu zabala si cu frâu falcile lor voi strânge, ca sa nu se apropie de tine. Multe sunt bataile pacatosului, iar pe cel ce nadajduieste în Domnul, mila îl va înconjura. Veseliti-va în Domnul si va bucurati, dreptilor, si va laudati toti cei drepti la inima.
 
Psalmul 60

Auzi, Dumnezeule, cererea mea; ia aminte la rugaciunea mea. De la marginile pamântului catre Tine am strigat; când s-a mâhnit inima mea, pe piatra m-ai înaltat. Povatuitu-m-ai, ca ai fost nadejdea mea, turn de tarie în fata vrajmasului. Locui-voi în locasul Tau în veci; acoperi-ma-voi cu acoperamântul aripilor Tale, ca Tu, Dumnezeule, ai auzit rugaciunile mele; dat-ai mostenire celor ce se tem de numele Tau. Zile la zilele Împaratului adauga, anii lui din neam în neam. Ramâne-va în veac înaintea lui Dumnezeu; mila si adevarul va pazi. Asa voi cânta numelui Tau în veacul veacului, ca sa împlinesc fagaduintele mele zi de zi.
 
Slava… Si acum… Sfinte Dumnezeule… Presfânta Treime… Tatal nostru… ca a ta este împaratia…, si se zic troparele acestea, glasul al 4-lea:
 
Dumnezeul parintilor nostri, Care faci cu noi, dupa blândetile tale, nu îndeparta mila Ta de la noi, ci, pentru rugaciunile lor, în pace ocârmuieste viata noastra.
 
Slava…

Mucenicii Tai, Doamne, întru nevointele lor, cununile nestricaciunii au luat de la Tine, Dumnezeul nostru, ca având taria ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au si ale diavolilor neputincioase îndrazniri. Pentru rugaciunile lor, mântuieste sufletele noastre.
 
Si acum…, al Nascatoarei de Dumnezeu:

Nascatoare de Dumnezeu Feciaora, care esti zid nesurpat noua, crestinilor, catre tine scapând, nevatamati ramânem; si iarasi gresind, pe tine te avem rugatoare. Pentru aceea multumind stigam tie: Bucura-te, ceea ce esti cu dar daruita, Domnul este cu tine.
 
Doamne miluieste (de 40 de ori), Slava… Si acum… Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii… Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri… Si se zice rugaciunea Sfântului efrem Sirul: Doamne si Stapânul vietii mele… asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Apoi aceasta
 
Rugaciune a Marelui Vasile

Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce dai pacea Ta oamenilor si harul Presfântului Tau Duh l-ai trimis Ucenicilor si Apostolilor Tai si prin limbile cele de foc cu puterea Ta ai deschis gurile lor, deschide si gurile noastre, ale pacatosilor, si ne învata cum se cuvine a ne ruga pentru toate trebuintele. Îndrepteza viata noastra cea cu valuri de liman lin si arata noua calea pe care vom merge. Duh drept înnoieste întru cele dinlauntru ale noastre si cu duh stapânitor întareste cugetele noastre ca sa nu alunece; ca în toate zilele, de Duhul Tau cel bun fiind povatuiti catre cele de folos, sa ne învrednicim a face poruncile Tale si a ne aduce aminte pururea de preslavita a doua venire, când vor fi cercetate faptele oamenilor, si sa nu fim aflati amagiti de frumusetile cele stricacioase ale acestei lumi; ci ne întarestea dori rasplatirea bunatatilor ce vor sa fie, ca bine esti cuvântat si laudat de toti sfintii tai, în vecii vecilor. Amin.