Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

MIJLOCEASUL  ÎNTÂI

Dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice: Sfinte Dumnezeule? Preasfânta Treime? Tatal nostru? Ca a Ta este împaratia? Veniti sa ne închinam? (de 3 ori), si apoi acesti psalmi:
 
Psalmul 45

Dumnezeu este scaparea si puterea noastra, ajutor întru necazurile ce ne împresoara. Pentru aceasta nu ne vom teme când se va cutremura pamântul si se vor muta muntii în inima marilor. Venit-au si s-au tulburat apele lor, cutremuratu-s-au muntii de taria Lui. Apele râurilor veselesc cetatea lui Dumnezeu; Cel Preaînalt a sfintit locasul Lui. Dumnezeu e în mijlocul cetatii, nu se va clatina; o va ajuta Dumnezeu dis-de-dimineata. Tulburatu-s-au neamurile, plecatu-s-au împaratiile; dat-a Cel Preaînalt glasul Lui, cutremuratu-s-a pamântul. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob. Veniti si vedeti lucrurile lui Dumnezeu, minunile pe care le-a pus Domnul pe pamânt. Pune-va capat razboaielor pâna la marginile pamântului, arcul va sfarâma si va frânge arma, iar pavezele în foc le va arde. Opriti-va si cunoasteti ca Eu sunt Dumnezeu, înalta-Ma-voi pe pamânt. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob.
 
Psalmul 91

Bine este a lauda pe Domnul si a cânta numele Tau, Preaînalte, a vesti dimineata mila Ta si adevarul Tau în toata noaptea, în psaltire cu zece strune, cu cântece din alauta. Ca m-ai veselit, Doamne, întru fapturile Tale si întru lucrurile mâinilor Tale ma voi bucura. Ca s-au marit lucrurile Tale, Doamne, adânci cu totul sunt gândurile Tale! Barbatul nepriceput nu va cunoaste si cel neîntelegator nu va întelege acestea, când rasar pacatosii ca iarba si se ivesc toti cei ce fac faradelegea, ca sa piara în veacul veacului. Iar Tu, Preaînalt esti în veac, Doamne. Ca iata vrajmasii Tai, Doamne, vor pieri si se vor risipi toti cei ce lucreaza faradelegea. Si se va înalta puterea mea ca a inorogului si batrânetile mele unse din belsug. Si a privit ochiul meu catre vrajmasii mei si pe cei vicleni, ce se ridica împotriva mea, îi va auzi urechea mea. Dreptul ca finicul va înflori si ca cedrul cel din Liban se va înmulti. Rasaditi fiind în casa Domnului, în curtile Dumnezeului nostru vor înflori. Înca întru batrânete unse se vor înmulti si bine-vietuind vor fi, ca sa vesteasca: Drept este Domnul Dumnezeul nostru si nu este nedreptate întru Dânsul.
 
Psalmul 92

Domnul a împaratit, întru podoaba S-a îmbracat; îmbracatu-S-a Domnul întru putere si S-a încins, pentru ca a întarit lumea care nu se va clinti. Gata este scaunul Tau de atunci, din veac esti Tu. Ridicat-au râurile, Doamne, ridicat-au râurile glasurile lor, ridicat-au râurile valurile lor; dar mai mult decât glasul apelor clocotitoare. Mai mult decât zbuciumul neasemuit al marii, minunat este întru cele înalte, Domnul. Marturiile Tale s-au adeverit foarte. Casei Tale se cuvine sfintenie, Doamne, întru lungime de zile.
 
Slava? Si acum? fara Aliluia. Sfinte Dumnezeule?, cu trei închinaciuni. Preasfânta Treime? Tatal nostru? Ca a Ta este împaratia? si troparele acestea, glasul al 6-lea:
 
Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepându-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapân, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pr noi.
 
Slava?

Doamne, miluieste-ne pe noi ca întru Tine am nadajduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomenii faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi sumtem poporul Tau, toti lucrul mâinilor Tale si numele Tau chemam.
 
Si acum?, al Nascatoarei de Dumnezeu:

Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvântata Nascatoare de dumnezeu, ca sa nu pierim noi, cei ce nadajduim întru tine, ci sa ne mântuim prin tine din nevoi, ca tu esti mântuirea neamului crestinesc.
 
Doamne miluieste (de 40 de ori), Slava? Si acum? Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii? Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri? Si se zice rugaciunea Sfântului Efrem Sirul: Doamne si Stapânul vietii mele?, asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Apoi aceasta
 
Rugaciune a Marelui Vasile

Dumnezeule cel vesnic si fara de început, Lumina pururea fiitoare, Facatorule a toata faptura, Izvorule al milei, adâncul bunatatilor si noianul cel neurmat al iubirii de oameni, arata peste noi lumina fetei Tale; Doamne, straluceste în inimile si în cugetele noastre soarele dreptatii si umple de a Ta veselie sufletele noastre. Învata-ne pe noi ca sa spunem judecatile Tale si sa ne marturisim Tie neîncetat, Stapânului nostru si Facatorului de bine. Mâinile noastre le îndrepteaza spre lucrarea voirii Tale si fa cu noi ca sa Te iubim si sa sporim bine-facând cele placute Tie, ca si întru noi, nevrednicii, sa se slaveasca preasfânt numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh: o Dumnezeire si o Împaratie, Careia se cuvine toata slava, cinstea si închinaciunea în vecii vecilor. Amin.
 
Apoi zi si aceasta
 
Rugaciune a Marelui Vasile

Cel ce trimiti lumina si purcezi si rasari soarele peste cei drepti si peste cei nedrepti, peste cei rai si peste cei buni si cu lumina cea de ziua luminezi toata lumea, lumineaza si inimile noastre, Stapâne al tuturor. Daruieste noua si în ziua ce vine, sa facem cele placute Tie. Pazeste-ne de tot pacatul si de toata lucrarea cea rea. Izbaveste-ne pe noi de toate sagetile ce zboara ziua si de puterile cele potrivnice, pentru rugaciunile Preacuratei Stapânei noastre de Dumnezeu Nascatoarea, ale cerestilor puteri, slujitorilor Tai cei fara de trup, si ale tuturor sfintilor care din veac au bineplacut Tie. Ca Tie se cuvine sa ne miluiesti si sa ne mântuiesti pe noi, Dumnezeul nostru, si Tie slava înaltam, Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si putrurea si în vecii vecilor. Amin.
 
Otpustul mic