Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

PARACLISUL CUVIOASEI MAICII NOASTRE PARASCHEVA

Binecuvântat este Dumnezeul nostru… Împarate ceresc…, Sfinte Dumnezeule…, Prea Sfânta Treime…, Tatal nostru…, Ca a Ta este împaratia…, Doamne miluieste (de 12 ori), Slava… Si acum…, Veniti sa ne închinam…, Psalmul 142: Doamne, auzi rugaciunea mea…, Dumnezeu este Domnul (de trei ori).

Tropar, glasul al 4-lea:

Pe Sfânta Parascheva cea preacinstita, mireasa cerescului si celui fara stricaciune Mire, cu bucurie sa alergam toti credinciosii a o lauda, caci ea aparatoare de la Dumnezeu s-a daruit tuturor celor ce maresc petrecerea (viata) ei si izvoraste râu de tamaduiri celor ce cu credinta cinstesc sfintele ei moaste.

Slava… Si acum…

Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu…

Apoi Psalmul 50: Miluieste-ma Dumnezeule…

CANON

Cântarea 1-a, glasul al 8-lea

Irmos: Apa trecând-o…

Aproape de scaunul Atottiitorului stând, o Maica, rugaciuni pentru noi adu Acestuia, ca sa dea tuturor iertare de pacate.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cererea robilor tai.

Otrava sarpelui bând, de usa iadului m-am apropiat cu adevarat, ci tu ceea ce te desfatezi de izvorul vietii, cu rugaciunile tale înviaza-ma, preaslavita.

Slava…

Nestatornicia mintii mele si viforele necuviincioaselor mele cugetari aseaza-le Cuvioasa si ma mântuieste cu rugaciunile tale, ca sa nu ma duc în adâncul iadului.

Si acum…

Viata mea toata în dulceti si viclesuguri cu adevarat s-a îndeletnicit, ci tu care ai nascut pe Mântuitorul, mai înainte de iesirea mea, miluieste-ma cu rugaciunile tale.

Cântarea a 3-a

Irmos: Doamne, cel ce ai facut…

Valuri de tot felul de boli si scârbe, cu dureri cumplite înaltându-se, afunda ticalosul meu suflet în pestera iadului, ci tu cu solirile tale Maica întinde-mi o mâna de ajutor.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cererea robilor tai.

Picaturi de lacrimi a scoate din adâncul inimii prin care sa-mi spal necuratele patimi ale sufletului si ale trupului, cu solirile tale daruieste-mi Maica, pururea pomenita.

Slava…

Cunoscând în mine însumi multimea pacatelor mele, fara de pâra si mai înainte de judecata, judecat si osândit sunt eu, ticalosul ci Tie ca Mântuitorul tuturor, fie-Ti mila de mine, pentru solirile Prea Cuvioasei Parascheva.

Si acum…

Fecioara plina de dar, ceea ce ai nascut bucuria care s-a dat în dar la toata zidirea, întunericul întristarii, ce vrajmasul aduce asupra-mi ca sa ma piarda, degraba îl risipeste.

Mântuieste din nevoi…

Mântuieste din ispita vrajmasului pe robii tai, ca Ziditorul te-a aratat, o prea frumoasa fecioara, aparatoarea si pazitoarea turmei Sale.

Cerceteaza bolile noastre cu milostiv ochiul tau, caci apararea ta o avem, Prea Cuvioasa, adevarata doctorie de mântuire.

Sedealna, glasul al 2-lea

Facând rugaciunea ta catre Domnul, tamaduieste bolile noastre cele sufletesti si trupesti, pururea pomenita si de toata primejdia ne izbaveste, miluind pe cei ce te roaga de nevoi si de stricaciunea cea pierzatoare.

Cântarea a 4-a

Irmos: Am auzit, Doamne…

De tânguirea cea vesnica cu mijlocirea ta, o prea frumoasa fecioara, mântuieste pe robii tai, pe cei ce au lucrat fapte vrednice de lacrimi.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cererea robilor tai.

Ceea ce din toata inima ai iubit pe Domnul, pe mine care pentru faptele mele cele rele sunt cu totul urgisit, prin mijlocirea ta tu iarasi ma împaca.

Slava…

Fiind ranit prin cumplite sageti înveninate ale potrivnicului, plâng ticaloasa soarta a sufletului meu, ci Tu, Hristoase, mântuieste-ma.

Si acum…

Ceea ce ai nascut pe doctorul Care a tamaduit rana cea mare a oamenilor, nu trece cu vederea inima mea cea care este chinuita de boli grele.

Cântarea a 5-a

Irmos: Lumineaza-ne pe noi…

Fiind cazut în groapa stricaciunilor si zicând cumplit, prin rugaciune strig catre tine, o Prea Cuvioasa Maica, nu ma lasa sa pier.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cererea robilor tai.

Prea Frumoasa mireasa a lui Hristos cea neîntinata, cu rugaciunile tale, miluieste-ma pe mine cel ranit cu ranile poftelor, stergând greselile mele.

Slava…

Nu ma lepada, Iisuse, de la fata Ta, pentru marimea îndurarilor Tale, ci în dar ma mântuieste, prin mijlocirea Prea Cuvioasei Tale Parascheva.

Si acum…

Tamaduieste, Curata, neputinta sufletului meu, cercetarii tale învredniceste-ma si-mi daruieste sanatate cu rugaciunile tale.

Cântarea a 6-a

Irmos: Rugaciunea mea voi înalta…

Ticalosul meu suflet s-a facut ca pamântul neplouat, neavând putere a da roduri bune, ci picând roua milei Tale, de toata greutatea, Stapâne, îl vei izbavi pe el prin rugaciunile Prea Cuvioasei Tale Parascheva.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cererea robilor tai.

Înaintând, o, suflete, vesmântul nuntii, cum vom cuteza sa intram împreuna cu chematii cei alesi în camara cea cereasca a lui Hristos? Cum nu vom fi urgisiti de Dumnezeu? Ci, o Prea Cuvioasa, cu rugaciunile tale mântuieste-ne.

Slava…

Nu primi, Stapâne, a intra la judecata sluga Ta, caci daca nimeni vietuind întru aceasta lume nu se va îndrepta înaintea Ta, dar eu cel ce am întrecut pe toti în pacate multe cum ma voi arata?

Si acum…

Stinsu-s-a viata mea, Stapâna, în dureri si anii mei toti în suspinuri; virtutea mea, Fecioara, de multa lipsa a slabit, caci am mâniat pe Dumnezeu, pe care cu rugaciunile tale îmblânzeste-L spre mine.

Mântuieste din nevoi…

Mântuieste de ispita vrajmasului pe robii tai, caci Ziditorul te-a aratat, o prea frumoasa fecioara aparatoarea si pazitoarea turmei tale.

Cerceteaza bolile noastre cu milostiv ochiul tau, caci apararea ta avem, Prea Cuvioasa, adevarata doctorie de mântuire.

Condac, Glasul al 2-lea

Cele de sus cautând…

Cu multa postire trupul subtiindu-ti, ti-ai ridicat mintea catre Dumnezeu si viata netrupeasca în trup ai vietuit, pururea pomenita Parascheva, lepadând meterialnica tulburare, pentru aceasta acum te înveselesti cu cetele îngeresti.

Prochimen: Pomeni-voi numele Tau întru tot neamul si neamul.

Stih: Asculta fiica si vezi pleaca urechea ta…

Evanghelia

Diaconul: Întelepciune drepti…

Din Sfânta Evanghelie de la Marcu, citire:

(XI, 22-26)

Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Aveti credinta în Dumnezeu. Adevarat zic voua ca oricine ar zice acestui munte: Ridica-te si te arunca în mare, si nu se va îndoi în inima lui, ci va crede ca ceea ce va spune se va face, fi-va lui orice va zice. De aceea va zic voua. Toate câte cereti, rugându-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea. Iar când stati de va rugati, iertati orice aveti împotriva cuiva, ca si tatal vostru Cel din ceruri sa va ierte voua greselile voastre. Ca de nu iertati voi, nici Tatal vostru Cel din ceruri nu va va ierta voua greselile voastre.

Pentru rugaciunile Apostolilor Tai, Milostive…

Slava, glasul al 2-lea

Pentru rugaciunile Prea Cuvioasei Parascheva, Milostive…

Si acum…

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive…

Stihira, glasul al 6-lea

La tine, prea frumoasa fecioara Parascheva, aduc rugaciunile mele, pe aceasta asculta-le si le du înaintea Ziditorului, caci toata îndrazneala de la mine s-a departat, cunoscând rautatea necuvioaselor mele fapte si a cumplitelor cugete si cuvinte, cu care milele Acestuia spre mânie le-am întarâtat si acum trebuindu-mi tare ajutorul Lui, a-l cere nu îndraznesc, ci tu Prea Cuvioasa fii mijlocitoare.

Cu statornicie de gând s-a socotit de tine, Maica, aurul ca gunoiul, pentru aceasta pleaca inima mea cu rugaciunile tale la curata marturisire catre Dumnezeu, ca sa nu cad în cumplit adâncul lacomiei.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cererea robilor tai.

Cu frica Domnului îndrageste, Maica, pornirile trupului meu, care nazuiesc fara de cale ca sa surpe ticalosul meu suflet în adâncurile iadului.

Slava…

Cine ma va izbavi de focul gheenei si de întunericul neluminos, pe mine cel ce am pacatuit, vrednic de toata pedeapsa, fara numai tu, aparatoarea mea, miluieste sufletul meu cel amarât Cuvioasa lui Hristos.

Si acum…

Cu puterea ta, Fecioara, pe cel cumplit slabanogit pacatos sufletul meu întareste-l, caci m-a lasat virtutea mea, nemaipovatuindu-ma la caile Domnului.

Cântarea a 8-a

Irmos: Pe împaratul ceresc…

Cela ce înfrumusetezi cetele cuviosilor cu straluciri îngeresti, Mântuitorul meu primeste rugaciunile acestora care se aduc tie pentru noi.

Prea Cuvioasa Maica Parascheva, milostiveste-te si ajuta la cererea robilor tai.

Sufletul meu cel cuprins de spinii poftelor umple-l Prea Cuvioasa de dorul Stapânului si-l arata pe dânsul aducator de roada.

Binecuvântam pe Tatal…

De rea credinta ereticilor si de mânia vrajmasilor care ne asupresc, pazeste pe robii tai cu rugaciunile tale, Prea Cuvioasa Parascheva.

Si acum…

Grijile cele desarte departeaza-le de la sufletul meu totdeauna, Fecioara, pentru ca sa laud pe Fiul tau cu osârdie.

Cântarea a 9-a

Irmos: Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu…

Gresit-am, Mântuitorul meu, si cu faradelegi toata petrecerea vietii am cheltuit, marturisind, Hristoase fie-ti mila de robii Tai, cu mijlocirile Prea Cuvioasei Tale.

Pe aparatorii credintei, împaratii si domnitorii nostri, pe cununa preotilor si pe tot poporul, Prea Cuvioasa Parascheva, în pace îi pazeste.

Slava…

Cei ce ne închinam tie cu credinta, Sfânta Treime, în singura fiinta Dumnezeirii, cu despartirea Fetelor, toti sa ne mântuim.

Si acum…

Ceea ce ai nascut pe Mântuitorul, mântuieste-ma Fecioara pe mine, care am vietuit în faptele rele si nu am afara de tine alta nadejde de mântuire.

Cuvine-se cu adevarat…, Sfinte Dumnezeule…, Prea Sfânta Treime…, Tatal nostru…, Troparele: Miluieste-ne pe noi…, Slava…, Doamne miluieste-ne pe noi…, Si acum…, Usa milostivirii…, Ectenia în care se pomenesc cei ce fac Paraclisul si sfârsitul:

Exapostilaria

Lacrimile si ostenelile Prea Cuvioasei Parascheva, care a patimit pentru Tine, le aducem tie, Puternice, si ne rugam împreuna cu dânsa, iarta pe robii Tai care sunt lipsiti de toata bunatatea si ne mântuieste pe noi de toate nevoile.

Megalinaria

Pilda înfrânarii si neîncetat izvorul Moldovei, care izvoraste noianuri de vindecari, pe dumnezeiasca Parascheva cu cucernicie sa o cinstim.