Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

PARACLISUL PREA-SFINTEI NASCATOAREI DE DUMNEZEU

Facere a lui Teostirict Monahul; dupa altii, a lui Teofan
 
Acest paraclis se cânta la întristarea sufletului si la vreme de nevoie.
 
Preotul face începutul obisnuit: Binecuvântat este Dumnezeul nostru…, împarate ceresc…, Sfinte Dumnezeule…, Preasfânta Treime…, Tatal nostru…, Ca a Ta este împaratia…, Doamne miluieste (de 12 ori). Slava… Si acum…, Veniti sa ne închinam (de 3 ori)

Psalmul 142:
 
1. Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, întru credinciosia Ta, auzi-ma, întru dreptatea Ta.
2. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta.
3. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca în picioare; facutu-m-a sa locuiesc în întuneric ca mortii cei din veacuri.
4. Mâhnit e duhul în mine si inima mea încremenita înlauntrul meu.
5. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit.
6. Întins-am catre Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pamânt însetosat.
7. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti întoarce fala Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara în mormânt.
8. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine îmi este nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu.
9. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne.
10. Învata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamântul dreptatii.
11. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu.
12. Fa bunatate de stârpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.
 
Dumnezeu este Domnul… (de 3 ori)
 
Apoi troparele acestea, glasul al 4-lea:
 
Catre Nascatoarea de Dumnezeu, acum cu osârdie sa alergam noi pacatosii si smeritii si sa cadem cu pocainta, strigând din adâncul sufletului: stapâna, ajuta-ne, milostivindu-te spre noi; grabeste ca pierim sub multimea pacatelor; nu întoarce pe robii tai deserti, ca pe tine singura nadejde te-am câstigat (de doua ori).
 
Slava… Si acum…
 
Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale noi, nevrednicii. Ca de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbavit pe noi din atâtea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pe noi pâna acum slobozi? Nu ne vom departa de tine, stapâna, ca tu izbavesti pe robii tai pururea din toate nevoile.
 
Apoi Psalmul 50:
 
1. Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta
2. Si dupa multimea îndurarilor Tale, sterge faradelegea mea.
3. Mai vârtos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste.
4. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu înaintea mea este pururea.
5. Tie unuia am gresit si rau înaintea Ta am facut, asa încât drept esti Tu întru cuvintele Tale si biruitor când vei judeca Tu.
6. Ca iata întru faradelegi m-am zamislit si în pacate m-a nascut maica mea.
7. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale întelepciunii Tale, mi-ai aratat mie.
8. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vârtos decât zapada ma voi albi.
9. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.
10. Întoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le.
11. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept înnoieste întru cele dinlauntru ale mele.
12. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfânt nu-l lua de la mine.
13. Da-mi mie bucuria mântuirii Tale si cu duh stapânitor ma întareste.
14. Învata-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce.
15. Izbaveste-ma de varsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
16. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta.
17. Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
18. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrânta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.
19. Fa bine, Doamne, întru buna voirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului.
20. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.
 
Canonul Nascatoarei de Dumnezeu

Cântarea 1-a, glasul al 8-lea:

Irmosul:
 
Apa trecând-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapând israeliteanul, striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cântam.
 
Stih: Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi.
 
De multe ispite fiind cuprins, catre tine alerg cautând mântuire; o, Maica a Cuvmtului si Fecioara, de rele si de nevoi mântuiestema.
 
Asupririle chinurilor ma tulbura si de multe scârbe se umple sufletul meu; alina-le, Fecioara cu linistea Fiului si Dumnezeului tau, ceea ce esti cu totul fara de prihana.
 
Slava…
 
Pe tine, ceea ce ai nascut pe Mântuitorul si Dumnezeu, te rog. Fecioara, izbaveste-ma din nevoi, ca la tine scapând acum îmi tind si sufletul si gândul meu.
 
Si acum…
 
Fiind bolnav cu trupul si cu sufletul cercetarii celei dumnezeiesti si purtarii tale de grija învredniceste-ma tu, Maica lui Dumnezeu, ca ceea ce esti buna si Nascatoarea Celui bun.
 
Cântarea a 3-a:
 
Irmosul:
 
Doamne, Cel ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma întareste întru dragostea «Ta; ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor întarire, «Unule, iubitorule de oameni».
 
Folositoare si acoperamânt vietii mele te pun pe tine, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara; tu ma îndrepteaza la adapostirea ta, ceea ce esti pricina bunatatilor si credinciosilor întarire una întru tot laudata.
 
Te rog, Fecioara, risipeste-mi tulburarea sufletului si viforul scârbelor mele, ca tu, mireasa dumnezeiasca, pe Hristos începatorul linistei ai nascut, ceea ce esti de Dumnezeu fericita.
 
Slava…
 
Ceea ce ai nascut pe Facatorul de bine, Care este pricina bunatatilor, bogatia facerii de bine izvoraste-o tuturor, ca toate le poti ca ceea ce ai nascut pe Hristos cel puternic întru tarie, una preacurata.
 
Si acum…
 
F iind cuprins de neputinte cumplite si de chinurile bolilor, tu, Fecioara ajuta-mi; cer ajutorul tau Fecioara, ca pe tine te stiu comoara de tamaduiri neâmputinata si necheltuita, ceea ce esti cu totul fara de prihana.
 
Urmatoarele stihiri se zic dupa Cântarea a 3-a si a 6-a:
 
Izbaveste de nevoi pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu, ca toti, dupa Dumnezeu, la tine scapam, ca si catre un zid nestricat si folositor.
 
Cauta cu milostivire, cu totul laudata, Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.
 
Preotul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule… la care pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul: Doamne miluieste (de 12 ori). Apoi preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni… si îndata sedealna, glasul al 2-lea:
 
Podobie: Cele de sus cautând…
 
Ceea ce esti rugatoare calda si zid nebiruit, izvor de mila si lumii scapare, cu deadinsul strigam catre tine, Nascatoare de Dumnezeu, stapâna: Vino degrab si ne izbaveste pe noi din nevoi, ceea ce esti singura grabnic folositoare.
 
Cântarea a 4-a:
 
Irmosul:
 
Am auzit, Doamne, taina rânduielii Tale, am înteles lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta». T ulburarea patimilor mele si viforul gresealelor mele alina-le, ceea ce ai nascut pe Domnul îndreptatorul, dumnezeiasca mireasa.
 
Chemând eu adâncul milostivirii tale, dami-l mie, ceea ce ai nascut pe Cel milostiv si pe Mântuitorul tuturor celor ce te lauda pe tine.
 
Slava…
 
Îndulcindu-ne Preacurata, cu darurile tale, tie cântare de multumire cântam, stiindu-te pe tine Maica lui Dumnezeu.
 
Si acum…
 
Nadejde si întarire si zid de scapare nemiscat câstigându-te pe tine, ceea ce esti întru tot laudata, de tot necazul ne izbavim.
 
Cântarea a 5-a:
 
Irmosul:

Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel înalt; pacea Ta da-ne-o noua, lubitorule de «oameni».
 
Umple, Preacurata, de veselie viata mea, daruindu-mi bucuria ta cea nestricata, ceea ce ai nascut pricina veseliei.
 
Izbaveste-ne pe noi din nevoi, Nascatoare de Dumnezeu, curata, ceea ce ai nascut izbavirea cea vesnica si pacea, care covârseste toata mintea.
 
Slava…
 
Risipeste negura gresealelor mele, dumnezeiasca mireasa, cu stralucirea luminii tale, ceea ce ai nascut lumina cea dumnezeiasca si vesnica.

Si acum…

Tamaduieste, curata, neputinta sufletului meu, învrednicindu-ma cercetarii tale, si sanatate, cu rugaciunile tale, daruieste-mi.
 
Cântarea a 6-a:
 
Irmosul:
 
Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune scârbele mele; ca s-a umplut sufletul meu de rautati si «viata mea s-a apropiat de iad, si ca Iona ma rog: Dumnezeule, «din stricaciune scoate-ma».
 
Cum a mântuit de moarte si de putrejune firea mea care era tinuta de moarte si de putrejune, pe Sine însusi dându-Se spre moarte, Fecioara, roaga-te Fiului si Dumnezeului tau, sa ma izbaveasca si de rautatile vrajmasului.
 
Pe tine te stiu folositoare si pazitoare prea tare vietii mele, fecioara, care risipesti tulburarea napastelor si izgonesti asupririle diavolilor; de aceea ma rog totdeauna; izbaveste-ma de stricaciunea chinurilor mele.
 
Slava…
 
Pe tine, Fecioara, te-am dobândit ca un zid de scapare si sufletelor mântuire desavârsita si desfatare întru scârbe: de lumina ta pururea ne bucuram, o, stapâna; si acum ne izbaveste din nevoi si din chinuri.
 
Si acum…
 
Acum zac în patul durerilor si nu este tamaduire trupului meu; ci ma rog tie, celei bune, care ai nascut pe Dumnezeu, Mântuitorul lumii si Tamaduitorul bolilor, ridica-ma din stricaciunea durerilor.
 
Preotul pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul, asa cum s-a aratat dupa Cântarea a 3-a.
 
Apoi ecfonisul si condacul, glasul al 6-lea:
 
Ceea ce esti pazitoarea crestinilor nebiruita, si rugatoare neâncetata catre Facatorul, nu trece glasurile cele de rugaciune ale pacatosilor; ci sârguieste ca o buna spre ajutorul nostru, care cu credinta ne rugam tie: grabeste spre rugaciune si te nevoieste spre îmblânzire, aparând pururea pe cei ce te cinstesc pe tine, Nascatoare de Dumnezeu.
 
Prochimen, glasul al 4-lea:
 
Pomeni-voi numele Tau în tot neamul si neamul.
 
Stih: Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau.
 
Evanghelia

Diaconul: Întelepciune drepti…
 
Din Sfânta Evanghelie de la Luca, citire: (I, 39-49, 56)
 
În zilele acelea, sculându-se Maria, s-a dus în graba la munte, într-un oras al lui Iuda, si a intrat în casa lui Zaharia, si s-a închinat Elisabetei. Iar când a auzit Elisabeta închinarea Mariei, a saltat pruncul în pântecele ei; si Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfânt si a strigat cu glas mare si a zis: Binecuvântata esti tu între femei si binecuvântat este rodul pântecelui tau. Si de unde cinstea aceasta pentru mine, ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Caci iata, cum a ajuns glasul închinarii tale în urechile mele, a saltat pruncul de bucurie în pântecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca vor fi împlinite întocmai cele spuse ei de la Domnul. Atunci a zis Maria: Mareste, sufletul meu, pe Domnul si se bucura duhul meu de Dumnezeu Mântuitoral meu, pentru ca a cautat spre smerenia roabei Sale. iata, de acum, ma vor ferici toate neamurile, pentru ca mi-a facut mie marire Cel puternic si sfânt este numele Lui. Si a ramas Maria împreuna cu Elisabeta, ca la trei luni Apoi s-a înapoiat la casa sa.
 
Slava…, glasul al 2-iea:
 
Parinte, Cuvinte si Duhule, Treime Sfânta, curateste multimea gresealelor noastre.
 
Si acum…
 
Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea gresealelor noastre.
 
Stih: Miluieste-ne Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea îndurarilor Tale, curateste faradelegile noastre.
 
Si stihirile acestea, glasul al 6-lea:
 
Podobie: Toata nadejdea…
 
Ajutorului omenesc nu ne încredinta pe noi, Preasfânta Stapâna, ci primeste rugaciunea robilor tai, ca scârbele ne cuprind si nu putem rabda sagetariie diavolilor; acoperamânt nu ne-am agonisit nicaieri unde sa scapam noi, pacatosii, pururea fiind biruiti; mângâiere nu avem afara de tine, stapâna lumii. Nadejdea si folositoarea credinciosilor, nu trece rugaciunile noastre, ci le fa de folos.
 
Nimeni din cei ce alearga la tine nu iese rusinat, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara; ci cerând dar bun, primeste daruirea catre cererea cea de folos.
 
Prefacerea celor scârbiti, izbavirea celor neputinciosi fiind, izbaveste pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, pacea celor din razboaie, linistea celor înviforati, singura folositoare a credinciosilor.
 
Preotul zice:
 
Mântuieste, Dumnezeule, poporul Tau si binecuvânteaza mostenirea Ta, Cerceteaza lumea Ta cu mila si cu îndurari, înalta fruntea crestinilor ortodocsi si trimite peste noi milele Tale cele bogate. Pentru rugaciunile preacuratei stapânei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu folosirile cinstitelor puteri ceresti celor fara de trup; cu rugaciunile cinstitului» maritului prooroc înaintemergatoruiui si Botezatorului Ioan; ale sfintilor maritilor si întru tot laudatilor apostoli; ale celor între sfinti parintii nostri, mari dascali si ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvântatorul si Ioan Gura de Aur; Atanasie cel Mare, Chirii, Nicolae al Mirelor Lichiei si Spiridon al Trimitundei, facatorii de minuni; ale sfintilor, maritilor, bunilor biruitori mucenici; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatori parintii nostri: Grigorie Decapolitul, Nicodim cel simtit si Dimitrie cel Nou; ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana; ale sfântului (N) a carui pomenire o savârsim astazi, si pentru ale tuturor sfintilor, rugamu-ne, mult-milostive, Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii si ne miluieste pe noi.
 
Doamne miluieste (de 12 ori), apoi ecfonisul: Cu mila si cu îndurarile si cu iubirea de oameni…
 
Cântarea a 7-a:
 
Irmosul:
 
Tinerii cei ce au mers din Iudeea în Babilon oarecind, cu credinta Treimii, vapaia cuptorului au calcat-o, cântând: «Dumnezeul parintilor nostri bine esti cuvântat».
 
Când ai vrut sa rânduiesti mântuirea noastra, Mântuitorule, Te-ai salasluit în pântecele Fecioarei, pe care ai aratat-o folositoare lumii. Bine esti cuvântat Dumnezeul parintilor nostri.
 
Maica preacurata, roaga pe Domnul milei pe Care L-ai nascut, sa izbaveasca de pacate si de mtinâciune sufleteasca pe cei ce cânta cu credinta: Bine esti cuvântat Dumnezeu! parintilor nostri
 
Slava…
 
Comoara de mântuire si izvor de curatie, turn de tarie si usa de pocainta, pe ceea ce Te-a nascut pe Tine ai aratat-o celor ce cânta: Bine esti cuvântat Dumnezeul parintilor nostri.
 
Si acum…
 
De neputintele trupesti si de pacatele sufletesti pe cei ce vin cu dragoste catre acoperamântul tau cel dumnezeiesc, Invredniceste-i sa fie tamaduiti, Nascatoare de Dumnezeu, care ai nascut noua pe Mântuitorul Hristos.
 
Cântarea a 8-a:
 
Irmos: Pe împaratul ceresc…
 
Nu trece cu vederea pe cei ce au trebuinta de ajutor de la tine, Fecioara, pe cei care cânta si te preaânalta întru «toti vecii».
 
Tamaduieste neputintele sufletului meu si durerile trupului meu, Fecioara, ca sa te slavesc, curata, în veci.
 
Binecuvântam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfântul Duh, Domnul.
 
Bogatie de tamaduiri versi, Fecioara, celor ce te lauda cu credinta si preaânalta nasterea ta cea de negrait.
 
Si acum…
 
Tu izgonesti asuprirea si navalirea patimilor, Fecioara; pentru aceea te laudam întru toti vecii.
 
Irmosul:
 
Sa laudam bine sa cuvântam si sa ne închinam Domnului, cântându-I si preaânaltându-L pe Dânsul întru toti vecii.
 
Pe împaratul ceresc, pe Care îl lauda ostile îngeresti, laudati-L si-L preaânaltati întru toti vecii.
 
Cântarea a 9-a:
 
Irmosul:
 
Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marturisim pe tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te «cu cetele cele fara de trup».
 
Sa nu întorci fata ta de la izvorul lacrimilor mele, Fecioara, care ai nascut pe Hristos, Cel ce a sters toata lacrima de pe fata tuturor.
 
Umple de bucurie inima mea, Fecioara, ceea ce ai primit plinirea bucuriei si ai pierdut grija pacatului,
 
Slava…
 
Cu stralucirea luminii tale lumineaza. Fecioara, negura nestiintei si o izgoneste de la cei ce cu credinta te marturisesc pe tine Nascatoare de Dumnezeu.
 
Si acum…
 
Pe mine care zac de boala în locul cel de rautate, tamaduieste-ma, Fecioara, si ma întoarce dintru nesanatate în sanatate.
 
Catavasia:
 
O , prealuminate nor, Maica lui Dumnezeu, pe cei ce se lupta cu noi surpa-i, cu dreapta ta cea stapânitoare si atotputernica, si celor ce sunt în scârbe le ajuta, pe cei asupriti îi mântuieste si dezleaga de pacate pe cei ce se roaga tie, ca toate le poti câte le voiesti
 
Apoi:
 
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii si mai slavita fara de asemanare decât serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim»
 
Apoi stihirile acestea, glasul al 2-lea:
 
Podobie: Când de pe lemn…
 
Pentru toti care scapa cu credinta sub acoperamântul tau cel puternic te rogi, ceea ce esti buna; ca noi pacatosii nu avem alta izbavire catre Dumnezeu în nevoi si în necazuri, pururea fiind
 
Încarcati cu multe pacate, Maica Dumnezeului celui de sus. Pentru aceea cadem înaintea ta sa ne izbavesti pe noi, robii tai, din toate nevoile.
 
Stih: Pomeni-voi numele tau în tot neamul si neamul.
 
Tuturor scârbitilor bucurie si asupritilor folositoare si flamânzilor datatoare de hrana, strainilor mângâiere, celor învaluiti adapostire, bolnavilor cercetare, celor neputinciosi acoperamânt si sprijinire, toiag batrânetilor, tu esti, Preacurata, Maica Dumnezeului celui de sus; pentru aceea tie ne rugam: grabeste si miluieste pe robii tai.
 
Stih: Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau.
 
Bucura-te, Fecioara preacurata; bucura-te, cinstitul sceptru al împaratului Hristos; bucura-te, ceea ce ai crescut strugurele ce! de taina; bucura-te, usa cerului si rugul cel nears; bucura-te, lumina a toata lumea; bucura-te, bucuria tuturor; bucura-te, mântuirea credinciosilor; bucura-te, aparatoarea si scaparea tuturor crestinilor, stapâna.
 
Slava… Si acum…, glasul al 8-lea:
 
Bucura-te, lauda a toata lumea; bucura-te, casa Domnului; bucura-te, munte umbrit; bucura-te scapare; bucura-te, ceea ce esti sfesnic de aur; bucura-te, Preacurata, care esti slava crestinilor; bucura-te, Marie, Maica lui Hristos Dumnezeu; bucura-te, rai; bucura-te, masa cea dumnezeiasca; bucura-te, biserica; bueura-tes nastrapâ de aur; bucura-te, bucuria tuturor!
 
În timp ce preotul cadeste altarul si poporul, se cântâ aceste tropare ale Nascatoarei de Dumnezeu, glasul al 8-lea:
 
Pe ceea ce este mai înalta decât cerurile si mai curata decât stralucirile soarelui, care ne-a izbavit pe noi din blestem, pe stapâna lumii, cu cântari sa o cinstim.
 
Pentru pacatele mele cele multe mi se bolnaveste trupul, si slabeste sufletul meu; la tine scap, ceea ce esti plina de daruri; nadejdea tuturor celor fara de nadejde, tu îmi ajuta.
 
Stapâna si Maica Izbavitorului, primeste rugaciunea nevrednicilor robilor tai, ca sa fii folositoare catre Cei ce S-a nascut din tine, o, stapâna lumii, fii mijlocitoare.
 
Cântam cu osârdie acum cântare de bucurie tie, celei întru tot laudata, Nascatoare de Dumnezeu. Cu înaintemergatorul si cu toti sfintii, roaga-L, Nascatoare de Dumnezeu, ca sa ne mântuiasca pe noi.
 
Toate ostile îngeresti, înaintemergatorul Domnului, cei doisprezece apostoli si toti sfintii, împreuna cu Nascatoarea de Dumnezeu, faceti rugaciuni ca sa ne mântuiasca pe noi.
 
Milostiva fii mie, smeritului, ca afara de tine alta scapare nu stiu, eu cel ce sunt plin de tot felul de pacate. Miluieste-ma, nadejdea crestinilor.
 
Apoi: Sfinte Dumnezeule.., Preasfânta Treime…, Tatal nostru…, Ca a Ta este împaratia… Si troparele, glasul al 6-lea; Miluieste-ne pe noi, Doamne… Slava… Doamne, miluieste-ne pe noi… Si acum… Usa milostivirii… (cauta la p. 8),
 
Preotul zice ectenia:
 
Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste,
 
Doamne miluieste (de 3 ori).
 
Înca ne rugam pentru mila, viata, pacea, sanatatea, mântuirea cercetarea, iertarea, buna-sporire si chivernisire a robilor lui Dumnezeu (N) si pentru ca sa li se ierte toata greseala cea de voie si cea fara de voie.
 
Doamne miluieste (de 3 ori).
 
Înca ne rugam ca sa fie pazit sfânt locasul acesta, tara aceasta, orasul acesta si toate orasele si satele, de boala, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastra si de razboiul cel dintre noi; pentru ca milostiv, blând, si lesne iertator sa ne fie noua bunul si iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, si sa-si întoarca toata mânia care se porneste asupra noastra, sa ne izbaveasca pe noi de îngrozirea Lui cea dreapta, care este asupra noastra, si sa ne miluiasca pe noi.
 
Doamne miluieste (de 40 ori).
 
Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamântului si a celor ce sunt pe mare departe, si, Milostive, milostiv fii noua, Stapâne, pentru pacatele noastre si ne miluieste pe noi.
 
Doamne miluieste (de 3 ori) si ecfonisul:
 
Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava înaltam, Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Apoi preotul face otpustul cel mic.