Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

RUGACIUNEA DE VINERI

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în aceasta zi a Rastignirii Tale pe Cruce ai patimit si ai luat moarte pentru pacatele noastre, ma marturisesc înaintea Ta, cum ca eu sânt cel ce Te-am rastignit cu pacatele mele cele multe.
Ma rog însa Bunatatii Tale celei nespuse, sa ma învrednicesti cu Darul Tau, Doamne, ca si eu sa pot rabda patimi pentru credinta, speranta si iubirea ce le am catre Tine, precum Tu Cel îndurat ai rabdat pentru mântuirea mea. Întareste-ma, o, Doamne ca de astazi înainte sa port Crucea Ta cu bucurie si cu mare cainta, si sa urasc cugetele mele si vointele mele cele rele. Sadeste în inima mea întristarea de moartea Ta ca sa o simt precum au simtit-o iubita ta Maica, ucenicii Tai si femeile purtatoare de mir, ce stateau lânga Crucea Ta.
Lumineaza-mi simtirile cele sufletesti, ca sa se miste si sa priceapa moartea Ta, precum ai facut de Te-au cunoscut fapturile cele neînsufletite, când s-au miscat la Rastignirea Ta, si mai vîrtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios si pocait, si ti s-a plecat, de l-ai pus în rai. Da-mi, Doamne, si mie, tâlharului celui rau, Darul Tau, precum atunci l-ai dat aceluia si-mi iarta pacatele, pentru Sfintele Tale Patimi, si cu buna întoarcere si cainta ma aseaza împreuna cu el în rai, ca un Dumnezeu si Ziditor ce-mi esti.
Ma închin Crucii Tale, Hristoase, si pentru iubirea Ta catre noi, zic catre dânsa: Bucura-te, cinstita Cruce a lui Hristos, pe care ridicat si pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!
Bucura-te, pom binecuvântat, pentru ca tu ai tinut rodul vietii, care ne-a mântuit de moartea pacatului. Bucura-te, drugul cel tare, care ai sfarâmat usile iadului.
Bucura-te, cheie împarateasca, ce ai deschis usa raiului.
O, Hristoase al meu rastignit, câte ai patimit pentru noi! Câte rani, câte scuipari si câta ocara ai rabdat pentru pacatele noastre si pentru a ne da înca pilda de adevarata rabdare în suferintele si necazurile vietii acesteia!
Si fiindca acestea ni le trimite Dumnezeu pentru pacatele noastre, ca sa ne îndreptam si sa ne apropiem de El, si asa, numai spre folosul nostru ne pedepseste în aceasta viata. De aceea, rogu-ma Tie, Stapâne, ca la necazurile, ispitele si durerile câte ar veni asupra mea, sa-mi înmultesti împreuna si rabdarea, puterea si multumirea, caci cunosc, ca neputincios sânt de nu ma vei întari; orb de nu ma vei lumina; legat de nu ma vei dezlega; fricos de nu ma vei face îndraznet; pierdut de nu ma vei cerca; sclav de nu ma vei rascumpara cu bogata si Dumnezeiasca Ta putere si cu Darul Sfintei Tale Cruci, careia ma închin si o maresc, acum, si pururea si în vecii vecilor. Amin.