Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

RUGACIUNILE ÎNCEPATOARE

Pregatindu-se pentru Dumnezeiasca Liturghie, preotul trebuie sa fie împacat cu toti oamenii, sa aiba inima curata si sa posteasca din seara precedenta. Când soseste vremea preotul si diaconul intra în biserica si, stând în mijlocul ei, se pleaca de trei ori catre Sfânta Masa si diaconul începe zicând:
 
Diaconul: Binecuvânteaza, parinte.
 
Preotul: Binecuvântat este Dumnezeul nostru, totdeauna acum si pururea si în vecii vecilor.
 
Diaconul: Amin.
 
Preotul : Slava Tie Dumnezeul nostru, slava Tie.
 
Împarate ceresc, Mângâietorule, Duhul ade varului, care pretutindenea esti si toate le împlinesti, Vistierul bunatatilor si Data to rule de viata, vino si Te salasluieste întru noi si ne curateste pe noi de toata întina ciu nea si mântuieste, Bunule, sufletele noastre.
 
Diaconul: Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi. (de trei ori, cu câte o metanie de fiecare data)
 
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Preasfânta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapâne, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre pentru sfânt numele Tau.
 
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
 
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin
 
Tatal nostru, Care esti în Ceruri, sfinteasca-se numele Tau. Vie Împaratia Ta. Faca-se voia Ta, precum în cer asa si pe pamânt. Pâinea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri, si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
 
Preotul: Ca a Ta este împaratia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor.
 
Diaconul: Amin.
 
Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepându-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapân, noi, pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.
 
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Doamne, miluieste-ne pe noi, ca întru Tine am nadajduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un Milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mâinilor Tale si numele Tau chemam.
 
Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvântata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim cei ce nadajduim întru tine, ci sa ne mântuim prin tine din nevoi, ca tu esti mântuirea neamului crestinesc.
 
Cu capetele descoperite ei merg la icoana Mântuitorului, zicând troparul:
 
Preacuratului Tau chip ne închinam, Bunule, cerând iertare gresealelor noastre, Hristoase Dumnezeule; ca de voie ai binevoit a Te sui cu Trupul pe cruce, ca sa scapi din robia vrajmasului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu multumire strigam Tie: Toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mântuiesti lumea.
 
Se închina în fata icoanei si o saruta. Trec dupa aceea la icoana Nascatoarei de Dumnezeu, zicând troparul:
 
Ceea ce esti izvorul milei, învredniceste-ne pe noi milostivirii, Nascatoare de Dumnezeu; cauta spre poporul cel pacatos; arata, precum de-a pururea; pu terea ta, ca întru tine nadajduind, strigam tie: Bucura-te, ca si oarecând Gavriil, mai-marele voievod al celor fara de trup.
 
Apoi, în acelasi chip, zicând troparul sau condacul potri vit, ei se închina icoanei hramului bisericii si icoanei hramului sarbatorit în ziua aceea. Ei se pot închina si la celelalte icoane de pe iconostas. Daca icoana hramului este aceea a Învierii, ei zic troparul Învierii, glas 6:
 
Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, îngerii o lauda în ceruri si pe noi, pe pâmânt, ne învredniceste cu inima curata sa Te slavim.
 
Apoi mergând în mijlocul bisericii ei stau înaintea sfintelor usi cu capetele descoperite si diaconul zice:
 
Diaconul: Domnului sa ne rugam.
 
Preotul: Doamne, trimite mâna Ta dintru înaltimea locasului Tau si ma întareste spre slujba Ta ce-mi este pusa înainte, ca neosândit stând înaintea înfricosatorului Tau altar, sa savârsesc Jertfa cea fara de sânge. Ca a Ta este puterea si slava în vecii vecilor. Amin.
 
Îsi acopera capetele si diaconul zice:
 
Diaconul: Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste. Parinte binecu vânteaza.
 
Preotul: (Duminica): Cel ce a înviat din morti, (în alte zile): Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, ale celui între sfinti Parintelui nostru Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului (sau: ale celui între sfinti Parintelui nostru Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei) si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mântuiasca pe noi ca un bun si de oameni iubitor.
 
Diaconul: Amin.
 
Se întorc si se pleaca spre strani si apoi intra în altar: preotul prin usa dinspre miazazi (în dreapta sa), iar diaconul prin usa dinspre miazanoapte (în stânga sa). Când intra ei zic:
 
Intra-voi în casa Ta, închina-ma-voi în biserica Ta cea sfânta, întru frica Ta, Doamne, povatuieste-ma întru dreptatea Ta, pentru vrajmasii mei, îndrepteaza înaintea Ta calea mea.
 
Dupa ce intra în altar, se duc înaintea Sfintei Mese si fac trei metanii. Preotul saruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce si Sfânta Masa, în timp ce diaconul saruta numai marginea dinspre sud-vest a Sfintei Mese.
 
ÎMBRACAREA vesmintelor

Luând în mâini, fiecare vesmintele sale, preotul si diaconul, facând trei închinaciuni catre rasarit, zic:
 
Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul si ma miluieste.
 
Învesmântarea diaconului

Apoi diaconul îsi tine vesmintele în mâna dreapta, si merge la preot plecându-si capul si zice
 
Diaconul: Binecuvânteaza, parinte, stiharul dimpreuna cu orarul si mânecutele.
 
Preotul, binecuvântând, zice:
 
Preotul: Binecuvântat este Dumnezeul nostru, totdeauna acum si pururea si în vecii vecilor.
 
Diaconul: Amin.
 
Diaconul saruta mâna dreapta a preotului si se îmbraca în stihar, zicând:
 
Diaconul: Bucura-se-va sufletul meu întru Domnul ca m-a îmbracat în vesmântul mântuirii si cu haina veseliei m-a împodobit; ca unui mire mi-a pus cununa si ca pe o mireasa m-a împodobit cu podoaba.
 
Sarutând semnul Sfintei Cruci de pe orar si punându-l pe umarul stâng zice:
 
Diaconul: Sfânt, Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot! Plin este Cerul si pamântul de slava Ta! Osana întru înaltime! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru înaltime!
 
Apoi se îmbraca complet cu orarul. Dupa aceasta ia mânecuta dreapta, saruta semnul Sfintei Cruci de pe ea si o pune la mâna zicând:
 
Diaconul: Dreapta Ta, Doamne, s-a preaslavit întru tarie; mâna Ta cea dreapta, Doamne, a sfarâmat pe vrajmasi si cu multimea slavei Tale ai zdrobit pe cei potrivnici.
 
Apoi luând mânecuta stânga saruta semnul Sfintei Cruci de pe ea si zice:
 
Diaconul: Mâinile Tale m-au facut si m-au zidit; întelepteste-ma si ma voi învata poruncile Tale.
 
Diaconul merge la proscomidiar si pune sfântul disc în stânga lui, potirul în dreapta si pe celelalte la îndemâna. Îl asteapta pe preot.
 
Învesmântarea preotului

Luând stiharul în mâna stânga preotul face trei metanii spre rasarit si îl binecuvânteaza, zicând:
 
Preotul: Binecuvântat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Dupa ce saruta semnul Sfintei Cruci de pe el, se îmbraca cu el zicând:
 
Preotul: Bucura-se-va sufletul meu întru Domnul ca m-a îmbracat în vesmântul mântuirii si cu haina veseliei m-a împodobit; ca unui mire mi-a pus cununa si ca pe o mireasa m-a împodobit cu podoaba.
 
Luând epitrahilul, îl binecuvânteaza, saruta crucea de pe gulerul epitrahilului si îl pune pe dupa gât, zicând:
 
Preotul: Binecuvântat este Dumnezeu, Cel ce varsa harul Sau peste preotii Sai, ca mirul pe cap, ce se pogoara pe barba, pe barba lui Aaron, ce se pogoara pe marginea vesmintelor lui.
 
Luând brâul, îl binecuvânteaza, saruta crucea de la mijlocul lui si se încinge cu el, zicând:
 
Preotul: Binecuvântat este Dumnezeu, Cel ce ma încinge cu putere si a facut fara prihana calea mea, Cel ce întocmeste picioarele mele ca ale cerbului si peste cele înalte ma pune.
 
Luând mânecuta dreapta, saruta semnul Sfintei Cruci de pe ea si o pune la mâna zicând:
 
Preotul: Dreapta Ta, Doamne, s-a preaslavit întru tarie; mâna Ta cea dreapta, Doamne, a sfarâmat pe vrajmasi si cu multimea slavei Tale ai zdrobit pe cei potrivnici.
 
Apoi luând mânecuta stânga saruta semnul Sfintei Cruci de pe ea si zice:
 
Preotul: Mâinile Tale m-au facut si m-au zidit; întelepteste-ma si ma voi învata poruncile Tale.
 
Daca este protosinghel sau are vreun alt rang bisericesc, luând bedernita, o binecuvânteaza si, sarutând-o, o pune zicând:
 
Preotul: Încinge sabia Ta peste coapsa Ta, Puternice, cu podoaba Ta si cu frumusetea Ta si încordeaza si bine sporeste si stapâneste pentru adevar, blândete si dreptate. Si minunat Te va povatui dreapta Ta, totdeauna, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Luând apoi felonul (sfita), îl binecuvânteaza, saruta crucea de pe el, se îmbraca, zicând:
 
Preotul: Preotii Tai, Doamne, se vor îmbraca întru dreptate si cuviosii Tai întru bucurie se vor bucura, totdeauna, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
La sfârsit, îsi spala mâinile, zicând:
 
Preotul: Spala-voi între cei nevinovati mâinile mele si voi înconjura altarul Tau, Doamne, ca sa aud glasul laudei Tale si sa spun toate minunile Tale. Doamne, iubit-am buna-cuviinta casei Tale si locul salasluirii slavei Tale. Sa nu pierzi cu cei necredinciosi sufletul meu si cu varsatorii de sânge viata mea, în mâinile carora sunt faradelegile; dreapta lor s-a umplut de daruri, iar eu întru nerautatea mea am umblat. Izbaveste-ma, Doamne, si ma miluieste. Piciorul meu a stat întru dreptate; în biserici Te voi binecuvânta, Doamne.