Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

CONDACELE DE PESTE SAPTAMÂNA

Luni
 
Al îngerilor, pe glasul al 2-lea:

Mai-marilor voievozi ai lui Dumnezeu, slujitori ai dumnezeiestii slave, capeteniile îngerilor si povatuitorii oamenilor, cele de folos cereti noua si mare mila, ca cei ce sunteti mai-marii voievozi ai celor fara de trup.
 
Marti
 
Al Înaintemergatorului, pe glasul al 2-lea:

Proorocule al lui Dumnezeu si Înaintemergatorule al harului, capul tau ca un trandafir presfintit din pamânt aflându-l, vindecari totdeauna luam, pentru ca iarasi, ca si mai înainte, în lume propovaduiesti pocainta.
 
Miercuri si Vineri
 
Al crucii, pe glasul al 4-lea:

Cel ce Te-ai înaltat pe Cruce de bunavoie, poporului Tau celui nou, numit cu numele Tau, îndurarile tale daruieste-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleste cu puterea Ta pe binecredinciosii crestini, daruindu-le lor biruinta asupra potrivnicului, având ajutorul Tau arma de pace, nebiruita biruinta.
 
Joi
 
Al Sfintilor Apostoli, pe glasul al 2-lea:

Pe propovaduitorii cei tari si de Dumnezeu vestitori, capetenia ucenicilor Tai, Doamne, i-ai primit întru desfatarea bunatatilor Tale si în odihna; ca chinurile acelora si moartea ai primit, mai vârtos decât roada, Unule, Cel ce stii cele din inima.
 
Al Sfântului Nicolae, pe glasul al 3-lea:

În Mira Lichiei, sfinte, sfintitor te-ai aratat; ca Evanghelia lui Hristos, cuvioase, plinind-o, ti-ai pus sufletul tau pentru poprul tau; scapat-ai pe cei nevinovati din moarte. Pentru aceasta te-ai sfintit ca un mare cunoscatoar al harului lui Dumnezeu.
 
Sâmbata
 
Se zice mai întâi condacul hramului, apoi:
 
Slava…

Cu sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viata fara de sfârsit.
 
Si acum… al mucenicilor, pe glasul al 8-lea:

Ca o pârga a firii, Tie, Saditorului fapturii, lumea Îti aduce, Domane, pe purtatorii de Dumnezeu mucenici. Pentru ale caror rugaciuni, în pace adânca, Biserica Ta, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, o pazeste, mult-Milostive
 
Iar acest conadc se zice în toate zilele afara de sâmbata:
 
Ceea ce esti folositoare crestinilor, neînfruntata milocitoare catre Facatorul, neschimbata, nu trece cu vederea glasurile cele de rugaciune ale pacatosilor, ci apuca înainte, ca o buna, spre ajutorul nostru, care cu credinta strigam catre tine: Grabeste spre rugaciune si sârguieste spre îmblânzire, aparând pururea, Nascatoare de Dumnezeu, pe cei ce te cinstesc pe tine.
 
De este Post: Doamne miluieste (de 40 de ori), Slava… Si acum… ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii… Întru numele Domnului binecuvinteza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi… Si se zice rugaciunea Sfântului Efrem Sirul: Doamne si Stapânul vietii mele…, asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Si dupa ce ne rificam, cel mai mare începe: Veniti sa ne închinam… si Psalmul 103: Binecuvinteaza, suflete al meu, pe Domnul… (la Vecernie).
 
Iar de nu este Post, dupa condace: Doamne miluieste (de 12 ori) si aceasta
 
Rugaciune

Presfânta Treime, Stapânie de o fiinta, Împaratie nedespartita, Ceea ce esti pricina tuturor bunatatilor, fii binevoitoare si mie pacatosului; întareste si întelepteste inima mea si sterge toata întinaciunea mea. Lumineaza gândul meu, ca totdeauna sa Te slavesc si sa Te laud si sa ma închin Tie si sa zic: Unul Sfânt, Unul Domn Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu Tatal. Amin.
 
Iar de este Liturghie, se zice:

Sa se umple gurile noastre de lauda Ta, Doamne, ca sa laudam slava Ta, ca ne-ai învrednicit pe noi a ne împartasi cu Sfintele, cele fara de moarte, cu precinstitele si de viata facatoarele Tale Taine. Întareste-ne pe noi întru sfintenia Ta; toata ziua sa ne învatam dreptatea Ta. Aliluia, Aliluia, Aliuluia.
 
Fie numele Domnului binecuvântat, de acum si pâna-n veac (de 3 ori).
 
Slava… Si acum…
 
Psalmul 33

Bine voi cuvânta pe Domnul în toata vremea, pururea lauda Lui în gura mea. În Domnul se va lauda sufletul meu; sa auda cei blânzi si sa se veseleasca. Slaviti pe Domnul împreuna cu mine, si sa înaltam numele Lui împreuna. Cautat-am pe Domnul si m-a auzit, si din toate necazurile mele m-a izbavit. Apropiati-va de El si va luminati, si fetele voastre sa nu se rusineze. Saracul acesta a strigat si Domnul l-a auzit pe el, si din toate necazurile lui l-a izbavit. Strajui-va îngerul Domnului împrejurul celor ce se tem de El, si-i va izbavi pe ei. Gustati si vedeti ca bun este Domnul; fericit barbatul care nadajduieste în El. Temeti-va de Domnul toti sfintii Lui, ca n-au lipsa cei ce se tem de El. Bogatii au saracit si au flamânzit, iar cei ce-L cauta pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele. Veniti fiilor, ascultati-ma pe mine, frica Domnului va voi învata pe voi; cine este omul cel ce voieste viata, care iubeste sa vada zile bune? Opreste-ti limba de la rau si buzele tale sa nu graiasca viclesug. Fereste-te de rau si fa bine, cauta pacea si o urmeaza pe ea. Ochii Domnului spre cei drepti si urechile Lui spre rugaciunea lor. Iar fata Domnului spre cei ce fac rele, ca sa piara de pe pamânt pomenirea lor. Strigat-au dreptii si Domnul i-a auzit, si din toate necazurile lor i-a izbavit. Aproape este Domnul de cei umiliti la inima, si pe cei smeriti cu duhul îi va mântui. Multe sunt necazurile dreptilor, si din toate acelea îi va izbavi pe ei Domnul. Domnul pazeste toate oasele lor, nici unul din ele nu se va zdrobi. Moartea pacatosilor este cumplita si cei ce urasc pe cel drept vor gresi. Mântui-va Domnul sufletele robilor Sai si nu vor gresi toti cei ce nadajduiesc în El.
 
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim… Slava… Si acum… Doamne miluieste (de 3 ori), Binecuvinteaza, si otpustul.