Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

PAVECERNITA  MARE

Preotul zice: Binecuvântat este Dumnezul nostru? iar de nu este preot, se zice: Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nottri? Si cântaretul cel rânduit începe asa: Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie. Împarate ceresc? Sfinte Dumnezeule? Preasfânta treime? Tatal nostru? Ca a Ta este împaratia? Doamne miluieste (de 12 ori) Slava? Si acum? veniti sa ne închinam? (de 3 ori).
 
De este saptamâna întâia a Postului Mare, se citeste
 
Psalmul 69

Dumnezeule, spre ajutorul meu la aminte! Doamne, sa-mi ajuti mie grabeste-Te! Sa se rusineze si sa se înfrunte cei ce cauta sufletul meu; sa se întoarca înapoi si sa se rusineze cei ce-mi voiesc mie rele. Întoarca-se îndata rusinati cei ce-mi graiesc mie: „Bine, bine!”. Sa se bucure si sa se veseleasca de Tine toti cei ce Te cauta pe Tine, Dumnezeule, si sa zica pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: „Slavit sa fie Domnul!”. Iar eu sarac sunt si sarman, Dumnezeule, ajuta-ma! Ajutorul meu si Izbavitorul meu esti Tu, Doamne, nu zabovi.
 
Dupa sfârsitul psalmului acesta, se cânta Canonul mare al Sfântului Andrei Criteanul.
 
Iar de nu este Saptamâna mare, se începe asa:
 
Psalmul 4

Când Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptatii mele! Întru necaz m-ai desfatat! Milostiveste-Te spre mine si asculta rugaciunea mea. Fiii oamenilor, pâna când grei la inima? Pentru ce iubiti desertaciunea si cautati minciuna? Sa stiti ca minunat a facut Domnul pe cel cuvios al Sau; Domnul ma va auzi când voi striga catre Dânsul. Mâniati-va, dar nu gresiti; de cele ce ziceti în inimile voastre, în asternuturile voastre va caiti. Jertfiti jertfa dreptatii si nadajduiti în Domnul. Multi zic: „Cine ne va arata noua cele bune ?”. Dar însemnatu-s-a peste noi lumina fetei Tale, Doamne! Dat-ai veselie în inima mea, mai mare decât veselia pentru rodul lor de grâu, de vin si de untdelemn ce s-a înmultit. Cu pace, asa ma voi culca si voi adormi, ca Tu, Doamne, îndeosebi întru nadejde m-ai asezat.
 
Psalmul 6

Doamne, nu cu mânia Ta sa ma mustri pe mine, nici cu urgia Ta sa ma certi. Miluieste-ma, Doamne, ca neputincios sunt; vindeca-ma, Doamne, ca s-au tulburat oasele mele. Si sufletul meu s-a tulburat foarte, si Tu, Doamne, pâna când? Întoarce-Te, Doamne; izbaveste sufletul meu, mântuieste-ma, pentru mila Ta. Ca nu este întru moarte cel ce Te pomeneste pe Tine. Si în iad cine Te va lauda pe Tine? Ostenit-am întru suspinul meu, spala-voi în fiecare noapte patul meu, cu lacrimile mele asternutul meu voi uda. Tulburatu-s-a de întristare ochiul meu, îmbatrânit-am între toti vrajmasii mei. Departati-va de la mine toti cei ce lucrati faradelegea, ca a auzit Domnul glasul plângerii mele. Auzit-a Domnul cererea mea, Domnul rugaciunea mea a primit. Sa se rusineze si sa se tulbure foarte toti vrajmasii mei; sa se întoarca si sa se rusineze foarte degraba.
 
Psalmul 12

Pâna când, Doamne, ma vei uita, pâna în sfârsit? Pâna când vei întoarce fata Ta de la mine? Pâna când voi pune gânduri în sufletul meu, durere în inima mea ziua si noaptea? Pâna când se va înalta vrajmasul meu împotriva mea? Cauta, auzi-ma Doamne, Dumnezeul meu, lumineaza ochii mei, ca nu cumva sa adorm întru moarte, ca nu cumva sa zica vrajmasul meu : „Întaritu-m-am asupra lui”. Cei ce ma necajesc se vor bucura de ma voi clatina. Iar eu spre mila Ta am nadajduit; bucura-se-va inima mea de mântuirea Ta; cânta-voi Domnului, Celui ce mi-a facut bine si voi cânta numele Domnului Celui Preaînalt.
 
Iarasi:

Cauta, auzi-ma Doamne, Dumnezeul meu, lumineaza ochii mei, ca nu cumva sa adorm întru moarte, ca nu cumva sa zica vrajmasul meu : „Întaritu-m-am asupra lui”.
 
Slava? Si acum? Aliluia (de 3 ori) si trei metanii Doamne miluieste (de 3 ori), Slava? Si acum?
 
Psalmul 24

Catre Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu, Dumnezeul meu. Spre Tine am nadajduit, sa nu fiu rusinat în veac, nici sa râda de mine vrajmasii mei, Pentru ca toti cei ce Te asteapta pe Tine nu se vor rusina; sa se rusineze toti cei ce fac faradelegi în desert. Caile Tale, Doamne, arata-mi, si cararile Tale ma învata. Îndrepteaza-ma spre adevarul Tau si ma învata, ca Tu esti Dumnezeu, Mântuitorul meu, si pe Tine Te-am asteptat toata ziua. Adu-ti aminte de îndurarile si milele Tale, Doamne, ca din veac sunt. Pacatele tineretilor mele si ale nestiintei mele nu le pomeni. Dupa mila Ta, pomeneste-ma Tu, pentru bunatatea Ta, Doamne. Bun si drept este Domnul, pentru aceasta, lege va pune celor ce gresesc în cale. Îndrepta-va pe cei blânzi la judecata, învata-va pe cei blânzi caile Sale. Toate caile Domnului sunt mila si adevar pentru cei ce cauta asezamântul Lui si marturiile Lui. Pentru numele Tau, Doamne, curateste pacatul meu, ca mult este. Cine este omul cel ce se teme de Domnul ? Lege va pune lui în calea pe care a ales-o. Sufletul lui întru bunatati se va salaslui si semintia lui va mosteni pamântul. Domnul este întarirea celor ce se tem de Dânsul, asezamântul Lui îl va arata lor. Ochii mei pururea spre Domnul, ca El va scoate din lat picioarele mele. Cauta spre mine si ma miluieste, ca parasit si sarac sunt eu. Necazurile inimii mele s-au înmultit; din nevoile mele scoate-ma. Vezi smerenia mea si osteneala mea, si-mi iarta toate pacatele mele. Vezi pe vrajmasii mei, ca s-au înmultit si cu ura nedreapta m-au urât. Pazeste sufletul meu si ma izbaveste, ca sa nu ma rusinez ca am nadajduit în Tine. Cei fara rautate si cei drepti s-au lipit de mine, ca Te-am asteptat, Doamne. Izbaveste, Dumnezeule, pe Israel din toate necazurile lui.
 
Psalmul 30

Spre Tine, Doamne, am nadajduit, ca sa nu fiu rusinat în veac. Întru îndreptarea Ta izbaveste-ma si ma scoate. Pleaca spre mine urechea Ta, grabeste de ma scoate. Fii mie Dumnezeu aparator si casa de scapare ca sa ma mântuiesti.Ca puterea mea si scaparea mea esti Tu si pentru numele Tau ma vei povatui si ma vei hrani. Scoate-ma-vei din cursa aceasta pe care mi-au ascuns-o mie, ca Tu esti aparatorul meu. În mâinile Tale îmi voi da duhul meu; izbavitu-m-ai, Doamne, Dumnezeul adevarului. Urât-ai pe cei ce pazesc desertaciuni în zadar, iar eu spre Domnul am nadajduit. Bucura-ma-voi si ma voi veseli de mila Ta, ca ai cautat spre smerenia mea, mântuit-ai din nevoi sufletul meu, si nu m-ai lasat în mâinile vrajmasului; pus-ai în loc desfatat picioarele mele. Miluieste-ma, Doamne, ca ma necajesc; tulburatu-s-a de mânie ochiul meu, sufletul meu si inima mea. Ca s-a stins întru durere viata mea si anii mei în suspinuri; slabit-a întru saracie taria mea si oasele mele s-au tulburat. La toti vrajmasii mei m-am facut de ocara si vecinilor mei foarte, si frica cunoscutilor mei. Cei ce ma vedeau afara fugeau de mine. Uitat am fost ca un mort din inima lor, ajuns-am ea un vas stricat, ca am auzit ocara multora din cei ce locuiesc împrejur, când se adunau ei împreuna împotriva mea; ca sa ia sufletul meu s-au sfatuit. Iar eu catre Tine am nadajduit, Doamne, zis-am : „Tu esti Dumnezeul meu!” în mâinile Tale, soarta mea, izbaveste-ma din mâna vrajmasilor mei si de cei ce ma prigonesc. Arata fata Ta peste robul Tau, mântuieste-ma cu mila Ta! Doamne, sa nu fiu rusinat, ca Te-am chemat pe Tine; sa se rusineze necredinciosii si sa se coboare în iad. Mute sa fie buzele cele viclene, care graiesc împotriva dreptului faradelege, cu mândrie si cu defaimare. Cât este de mare multimea bunatatii Tale, Doamne, pe care ai gatit-o celor ce se tem de Tine, pe care ai facut-o celor ce nadajduiesc în Tine, înaintea fiilor oamenilor. Ascunde-i-vei pe dânsii cu acoperamântul fetei Tale de tulburarea oamenilor. Acoperi-i-vei pe ei în cortul Tau de împotrivirea limbilor. Binecuvântat este Domnul, ca minunata a fost mila Sa, în cetate întarita. Iar eu am zis întru uimirea mea : Lepadat sunt de la fata ochilor Tai. Pentru aceasta ai auzit glasul rugaciunii mele când am strigat catre Tine. Iubiti pe Domnul toti cuviosii Lui, ca adevarul cauta Domnul si rasplateste celor ce se mâdresc, cu prisosinta. Îmbarbatati-va si sa se întareasca inima voastra, toti cei ce nadajduiti în Domnul.
 
Psalmul 90

Cel ce locuieste în ajutorul Celui Preaînalt, întru acoperamântul Dumnezeului cerului se va salaslui. Va zice Domnului : „Sprijinitorul meu esti si scaparea mea; Dumnezeul meu, voi nadajdui spre Dânsul”. Ca El te va izbavi din cursa vânatorilor si de cuvântul tulburator. Cu spatele te va umbri pe tine si sub aripile Lui vei nadajdui; ca o arma te va înconjura adevarul Lui. Nu te vei teme, de frica de noapte, de sageata ce zboara ziua, de lucrul ce umbla în întuneric, de molima ce bântuie întru amiaza. Cadea-vor dinspre latura ta o mie si zece mii de-a dreapta ta, dar de tine nu se vor apropia. Însa cu ochii tai vei privi si rasplatirea pacatosilor vei vedea. Pentru ca pe Domnul, nadejdea mea, pe Cel Preaînalt L-ai pus scapare tie. Nu vor veni catre tine rele si bataie nu se va apropia de locasul tau. Ca îngerilor Sai va porunci pentru tine ca sa te pazeasca în toate caile tale. Pe mâini te vor înalta ca nu cumva sa împiedici de piatra piciorul tau. Peste aspida si vasilisc vei pasi si vei calca peste leu si peste balaur. „Ca spre Mine a nadajduit si-l voi izbavi pe el, zice Domnul; îl voi acoperi pe el, ca a cunoscut numele Meu. Striga-va catre Mine si-l voi auzi pe el; cu dânsul sunt în necaz si-l voi scoate pe el si-l voi slavi. Cu lungime de zile îl voi umple pe el, si-i voi arata lui mântuirea Mea”.
 
Slava? Si acum? Aliluia (de 3 ori), cu trei metanii.

Apoi strana întâia începe Cântarea proorocului Isaia, cu cântare dulce, lin si rar, pe glasul al 7-lea:
 
Cu noi este Dumnezeu, întelegeti, neamuri, si va plecati, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Strana a doua cânta iar aceasta cântare toata, apoi amândoua stranele, fiecare câte un stih.
 
Auziti pâna la marginile pamântului, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Cei puternici, plecati-va, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Ca iarasi veti putea si iarasi veti fi biruiti, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Si cuvântul pe care îl graiti nu va ramânrea întru voi, caci cu noi este Dumnezeu.
 
De frica voastra nu ne vom teme, nici ne vom tulbura, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Pe Domnul Dumnezeul nostru, pe Acela vom sfinti, si El va fi noua frica, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Si de voi fi nadajduindu-ma spre Dânsul, va fi mie spre sfintire, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Iata eu si pruncii pe care mi i-a dat Dumnezeu, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Poporul cel ce umbra întru întuneric a vazut lumina mare, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Cei ce locuiti în latura si în umbra mortii, lumina va straluci peste voi, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Ca prunc S-a nascut noua Fiul si S-a dat noua, caci cu noi este Dumnezeu.
 
A Carui stapânire s-a facut peste umarul Lui, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Si pacii Lui nu este hotar, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Si se cheama numele Lui înger de mare sfat, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Sfetnic minunat, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Dumnezeu tare, Stapânitor, Domn al pacii, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Parinte al veacului ce va sa fie, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Slava Tatalui si Fiului si Sfântului duh, caci cu noi este Dumnezeu.
 
Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin. Caci cu noi este Dumnezeu.
 
Apoi amândoua stranele cânta împreuna:

Cu noi este Dumnezeu, întelegeti, neamuri, si va plecati, caci cu noi este Dumnezeu (de trei ori).
 
Si îndata troparele acestea:
 
Strana întâia:

Ziua trecând, multumesc Tie, Doamne; seara, rogu-ma, cu noaptea, fara de pacat daruieste-o mie, Mântuitorule, si ma mântuieste.
 
Strana a doua:
 
Slava?

Ziua trecând, slavescu-Te pe Tine, Stapâne; seara, rogu-ma, cu noaptea, fara de sminteala daruieste-o mie, Mântuitorule, si ma mântuieste.
 
Strana întâia:
 
Si acum?

Ziua trecând, cu cântare Te slavesc pe tine, Sfinte; seara, rogu-ma, cu noaptea, fara de bântuiala daruieste-o mie, Mântuitorule, si ma mântuieste.
 
Amândoua stranele cânta împreuna, pe glasul al 2-lea:

Firea cea fara de trup a heruvimilor cu cântari fara de încetare pe Tine Te slaveste.
 
Vietuitorii cei cu câte sase aripi, serafimii, cu neîncetate glasuri pe Tine Te preînalta.
 
Toate ostile îngerilor cu cântari întreit sfinte Te lauda.
 
Ca mai înainte de toate esti, Cel ce esti Parinte, si împreuna fara de început ai pe Fiul Tau.
 
Si întocmai cinstit purtând pe Duhul vietii, nedespartirea Treimii arati.
 
Preasfânta Fecioara, maica lui Dumnezeu, si cei ce ati fost singurii vazatori Cuvântului si slujitori,
 
Ale proorocilor si ale mucenicilor toate cetele, ca cei ce aveti viata nemuritoare,
 
Pentru toti rugati-va cu de-adinsul, ca toti suntem întru nevoi.
 
Ca izbavindune de înselaciunea celui rau, sa cântam cântare îngereasca:
 
Sfinte, Sfinte, Sfinte, întreit Sfinte, Doamne miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.
 
Si îndata se citeste cu glas lin: Cred întru unul Dumnezeu? (cauta la Miezonoptica).
 
Apoi:

Presfânta Stapâna, de Dumnezeu Nascatoare, roaga-te pentru noi pacatosii (de trei ori).
 
Toate puterile ceresti, ale sfintilor îngeri si ale arhanghelilor, rugati-va pentru noi, pacatosii (de doua ori).
 
Sfinte Ioane, proorocule si Înaintemergatorule si Botezatorul Domnului nostru Iisus Hristos, roaga-te pentru noi pacatosii (de doua ori).
 
Sfintilor maritilor apostoli, proorocilor si mucenicilor si toti sfintii, rugati-va pentru noi pacatosii (de doua ori).
 
Preacuviosilor si de Dumnezeu purtatori parinti ai nostri, pastori si învatatori ai lumii, rugati-va pentru noi pacatosii (de doua ori).
 
Aici se pomeneste si sfântul al carui hram este (de doua ori).
 
Cea nebiruita si necuprinsa si dumnezeiasca putere a cinstitei si de viata facatoarei Cruci, nu ne lasa pe pacatosii (de doua ori).
 
Dumnezeule, curateste-ne pe noi, pacatosii.
 
Dumnezeule, curateste-ne pe noi, pacatosii.
 
Dumnezeule, curateste-ne pe noi, pacatosii, si ne miluieste.
 
Sfinte Dumnezeule? Preasfânta treime? Tatal nostru? Ca a Ta este împaratia? Si se cânta troparele acestea (iar de este praznic, troparul praznicului):
 
Luni si Miercuri seara
 
Se cânta aceste tropare, pe glasul al 2-lea:

Lumineaza ochii mei Hristoase Dumnezeule, ca nu cumva sa adorm în moarte, ca nu cumva sa zica vrajmasul meu: întaritu-m-am asupra lui.
 
Slava?

Sprijinitor sufletului meu fii, Dumnezeule, ca umblu prin mijlocul a multor curse, izbaveste-ma de dânsele si ma mântuieste, Bunule, ca un Iubitor de oameni.
 
Si acum?

Ca nu avem îndrazneala pentru multe pacatele noastre, tu, pe Cel ce S-a nascut din tine, roaga-L Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca mult poate rugaciunea Maicii spre îmblânzirea Stapânului. Nu trece cu vederea rugaciunile pacatosilor, Preacurata, ca milostiv este si poate sa mântuiasca Cel ce a primit a patimi pentru noi.
 
Marti si Joi seara
 
Se cânta aceste tropare, glasul al 8-lea:

Neadormirea nevazutilor mei vrajmasi o sti, Doamne, si slabiciunea ticalosului meu trup o cunosti, cel ce m-ai zidit. Pentru aceasta în mâinile Tale voi da duhul meu. Acopera-ma cu aripile bunatatii Tale, ca nu cumva sa adorm întru moarte. Si ochii mintii mele lumineaza-le întru desfatarea dumnezeiestilor Tale cuvinte; si ma desteapta la vreme potrivita, spre a Ta slavire, ca un bun si de oameni iubitor.
 
Stih: Cauta si ma auzi, Doamne Dumnezeul meu.
 
Cât va fi de înfricosatoare judecata Ta, Doamne! Îngerii stând înainte, oamenii în mijloc adunându-se, cartile deschizându-se, faptele cercetându-se. gândurile întrebându-se. Ce judecata va fi mie, celui zamislit în pacate? Cine-mi va stinge vapaia? Cine-mi va lumina întunericul, de nu ma vei milui Tu, Doamne, ca un iubitor de oameni?
 
Slava?

Lacrimi da-mi mie, Dumnezeule, ca oarecând femeii celei pacatoase si ma învredniceste sa ud picioarele Tale, care din calea ratacirii pe mine m-au izbavit. Si sa aduc Tie mir de buna mireasma, viata curata, întru pocainta mie agonisitt; ca sa aud si eu glasul Tau cel dorit: credinta ta te-a mântuit, mergi în pace!
 
Si acum?, al Nascatoarei de Dumnezeu:

Neînfruntata nadejdea ta, Nascatoare de Dumenzeu, având, ma voi mântui. Folosinta ta agonisind, Precurata, nu ma voi mântui. Izgoni-voi pe vrajmasii mei si-i voi birui pe ei, îmbracându-ma numai cu acoperamântul tau ca si cu o platosa; si întru ajutorul tau cel atotputernic rugându-ma, strig catre tine: Stapâna, mântuieste-ma cu rugaciunile Tale si ma scoala din întunecatul somn, spre a ta slavire, cu puterea Celui ce S-a întrupat din tine, a Fiului lui Dumnezeu.
 
Doamne miluieste (de 40 de ori), Slava? Si acum? Ceea ce esti mai cintita decât heruvimii? Întru numele Domnului, binecuvinteaza, parinte. Preotul: Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri? Apoi se citeste aceasta
 
Rugaciune a Marelui Vasile

Doamne, Doamne, Cel ce ne-ai izbavit de toata sageata ce zboara în zi, izbaveste-ne si de tot lucrul ce umbla întru întuneric. Primeste jertfa cea de seara, ridicarile mâinilor noastre, si ne învredniceste si masura noptii fara de prihana a o trece, neispititi de rele, si ne izbaveste de toata tulburarea si îngrozirea care ne vin de la diavol. Daruieste sufletelor noastre umilinta si gândurilor noastre grijire de întrebarea ce va sa fie la înfricosatoarea si dreapta judecata. Patrunde cu frica Ta trupurile noastre si omoara madularele noastre cele pamântesti, ca si întru linistea somnului sa ne luminam cu privirea la judecatile Tale. Întoarce de la noi toata nalucirea necuvioasa si pofta cea vatamatoare si ne ridica în vreme de rugaciune, întariti în credinta si sporind întru poruncile Tale, cu buna vrerea si bunatatea Unuia-Nascut Fiului Tau, cu care binecuvântat esti, împreuna cu Preasfântul si Bunul si de viata Facatorul Duhul Tau, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Si îndata; Veniti sa ne închinam? (de 3 ori). Psalmul 50: Miluieste-ma, Dumnezeule? (cauta la rugaciunile diminetii).
 
Psalmul 101

Doamne, auzi rugaciunea mea, si strigarea mea, la Tine sa ajunga! Sa nu întorci fata Ta de la mine; în orice zi ma necajesc, pleaca spre mine urechea Ta! În orice zi Te voi chema, degrab auzi-ma! Ca s-au stins ca fumul zilele mele si oasele mele ca uscaciunea s-au facut. Ranita este inima mea si s-a uscat ca iarba; ca am uitat sa-mi manânc pâinea mea. De glasul suspinului meu, osul meu s-a lipit de carnea mea. Asemanatu-m-am cu pelicanul din pustie; ajuns-am ca bufnita din darâmaturi. Privegheat-am si am ajuns ca o pasare singuratica pe acoperis. Toata ziua m-au ocarât vrajmasii mei si cei ce ma laudau, împotriva mea se jurau. Ca cenusa am mâncat în loc de pâine si bautura mea cu plângere am amestecat-o, din pricina, urgiei Tale si a mâniei Tale; ca, ridicându-ma eu, m-ai surpat. Zilele mele ca umbra s-au plecat si eu ca iarba m-am uscat. Iar Tu, Doamne, în veac ramâi si pomenirea Ta din neam în neam. Sculându-Te, vei milui Sionul, ca vremea este sa-l miluiesti pe el, ca a venit vremea. Ca au iubit robii Tai pietrele lui si de tarâna lui le va fi mila. Si se vor teme neamurile de numele Domnului si toti împaratii pamântului de slava Ta. Ca va zidi Domnul Sionul si se va arata întru slava Sa. Cautat-a spre rugaciunea celor smeriti si n-a dispretuit cererea lor. Sa se scrie acestea pentru neamul ce va sa vina si poporul ce se zideste va lauda pe Domnul; ca a privit din înaltimea cea sfânta a Lui, Domnul din cer pe pamânt a privit, ca sa auda suspinul celor ferecati, sa dezlege pe fiii celor omorâti, sa vesteasca în Sion numele Domnului si lauda Lui în Ierusalim, când se vor aduna popoarele împreuna si împaratiile, ca sa slujeasca Domnului. Zis-am catre Dumnezeu în calea tariei Lui: Vesteste-mi putinatatea zilelor mele. Nu ma lua la jumatatea zilelor mele, ca anii Tai, Doamne, sunt din neam în neam. Dintru început Tu, Doamne, pamântul l-ai întemeiat, si lucrul mâinilor Tale sunt cerurile. Acelea vor pieri, iar Tu vei ramâne, si toti ca o haina se vor învechi si ca un vesmânt îi vei schimba si se vor schimba. Dar Tu acelasi esti si anii Tai nu se vor împutina. Fiii robilor Tai vor locui pamântul lor si semintia lor în veac va propasi.
 
Rugaciunea lui Manase, regele iudeilor

Doamne, Atottiitorule, Dumnezeul parintilor nostri, al lui Avraam, ai lui Isaac si al lui Iacov, si al semintie celei drepte a lor, Cel care ai facut cerul si pamântul cu toata podoaba lor, Care ai legat marea cu cuvântul poruncii Tale, Care ai încuiat adâncul si l-ai pecetluit cu numele Tau cel înfricosator si slavit, Înaintea caruia toate se tem si tremura din pricina atotputerniciei Tale, pentru ca nimeni nu poate sa stea înaintea stralucirii slavei Tale si nesuferita este mânia urgiei Tale asupra celor pacatosi! Însa nemasurata si neajunsa este si mila fagaduintei Tale, caci Tu esti Domnul cel Preaînalt, bun, îndelung-rabdator si mult-milostiv, caruia îi pare rau de rautatile oamenilor. Tu, Doamne, dupa multimea bunatatii Tale, ai fagaduit pocainta si iertare celor ce ti-au gresit si dupa multimea îndurarilor Tale ai hotarât pocainta pacatosilor spre mântuire. Asadar Tu, Doamne, Dumnezeul celor drepti, n-ai pus pocainta pentru cei drepti: pentru Avraam si Isaac si Iacov, care nu ti-au gresit tie, ci ai pus pocainta mie pacatosului, pentru ca am pacatuit mai mult decât nisipul marii. Multe sunt faradelegile mele si nu sunt vrednic a cauta si a privi înaltimea cerului din pricina multimii nedreptatilor mele. Strâns sunt eu cu multe catuse de fier, încât nu pot sa-mi ridic capul meu si nu am nici loc de odihna, pentru ca Te-am mâniat si am facut rau înaintea Ta; n-am împlinit voia Ta, nici am pazit poruncile Tale, ci am pus urâciuni si am înmultit smintelile. Dar acum îmi plec genunchii inimii mele, rugând bunatatea Ta, am pacatuit, Doamne, am pacatuit si faradelegile mele eu le cunosc, însa cer, rugându-Te: Iarta-ma Doamne, iarta-ma si nu ma pierde în faradelegile mele si nici nu ma osândi la întuneric sub pamânt, caci Tu esti, Dumnezeule, Dumnezeul celor ce se pocaiesc. Arata-Ti peste mine bunatatea Ta, mântuindu-ma pe mine nevrednicul, dupa mare mila Ta. Si Te voi preaslavi în toate zilele vietii mele. Caci pe Tine Te slavesc toate puterile ceresti si a Ta este slava în vecii vecilor. Amin!
 
Sfinte Dumnezeule?, cu trei metanii, Preasfânta Treime? Tatal nostru? Ca a Ta este împaratia?, apoi troparele aceste, glasul al 6-lea: Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi? Slava? Doamne, miluieste-ne pe noi? Si acum? Usa milostivirii deschide-o noua? (cauta la Miezonoptica). Doamne miluieste (de 40 de ori). Slava? Si acum? Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii?Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri? si aceasta
 
Rugaciune a lui Mardarie

Stapâne, Dumnezeule, Parinte Atotputernice, Doamne, Fiule Unule-Nascut, Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte, o Dumnezeire, o Putere, miluieste-ma pe mine, pacatosul, si cu judecatile care stii, miluieste-ma pe mine nevrednicul robul Tau, ca binecuvântat esti în vecii vecilor. Amin.
 
Veniti sa ne închinam? (de 3 ori)
 
Psalmul 69

Dumnezeule, spre ajutorul meu la aminte! Doamne, sa-mi ajuti mie grabeste-Te! Sa se rusineze si sa se înfrunte cei ce cauta sufletul meu; sa se întoarca înapoi si sa se rusineze cei ce-mi voiesc mie rele. Întoarca-se îndata rusinati cei ce-mi graiesc mie: „Bine, bine!”. Sa se bucure si sa se veseleasca de Tine toti cei ce Te cauta pe Tine, Dumnezeule, si sa zica pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: „Slavit sa fie Domnul!”. Iar eu sarac sunt si sarman, Dumnezeule, ajuta-ma! Ajutorul meu si Izbavitorul meu esti Tu, Doamne, nu zabovi.
 
Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, întru credinciosia Ta, auzi-ma, întru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca în picioare; facutu-m-a sa locuiesc în întuneric, ca mortii cei din veacuri. S-a mâhnit în mine duhul meu, în mine inima mea s-a tulburat. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am catre Tine mâinile mele, sufletul meu, ca un pamânt însetosat. Degraba auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti întoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara în mormânt. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scoate-ma de la vrajmasii mei, Doamne ! La Tine am scapat, Învata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun ma va povatui la pamântul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Întru dreptatea Ta, scoate din necaz sufletul meu. Si întru mila Ta vei sfârsi pe vrajmasii mei si vei pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.
 
Slava întru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamânt pace, între oameni bunavoire. Laudamu-Te, bine Te cuvântam, închinamu-ne Tie, slavimu-Te, multumim Tie, pentru slava Ta cea mare. Doamne, Împarate ceresc, Dumnezeule, Parinte, Atottiitorule, Doamne, Fiule, Unule-Nascut, Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte. Doamne Dumnezeule, Mieluselul lui Dumnezeu, Fiul Tatalui, Cela ce ridici pacatul lumii, miluieste ne pe noi, Cel ce ridici pacatul lumii. Primeste rugaciunea noastra, Cel ce sezi de-a dreapta Tatalui, si ne miluieste pe noi. Ca Tu esti Unul Sfânt, Tu esti Unul Domn Iisus Hristos, întru marirea lui Dumnezeu Tatal. Amin. În toate zilele bine Te voi cuvânta si voi lauda numele Tau în veac si în veacul veacului.
 
Doamne, scapare Te-ai facut noua în neam si în neam. Eu am zis : Doamne, miluieste-ma, vindeca sufletul meu, ca am gresit Tie. Doamne, la Tine am scapat, învata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul Meu. Ca la Tine este izvorul vietii, întru lumina Ta vom vedea lumina. Tinde mila Ta celor ce te cunosc pe Tine.
 
Învredniceste-ne, Doamne, în noaptea aceasta fara de pacat sa ne pazim noi. Bine esti cuvântat, Doamne, Dumnezeul parintilor nostri si laudat si preaslavit este numele Tau în veci, amin. Fie Doamne mila Ta spre noi, precum am nadajduit întru Tine. Bine esti cuvântat Doamne, învata-ne pe noi îndreptarile Tale. Bine esti cuvântat Stapâne, întelepteste-ma cu îndreptarile Tale. Bine esti cuvântat Sfinte, lumineaza-ma cu îndreptarile Tale. Doamne, mila Ta este în veac, lucrurile mânilor Tale nu le trece cu vederea, ca Tie se cuvine lauda, Tie se cuvine cântare, Tie slava se cuvine: Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Apoi se zice canonul de rând al sfântului sau al Nascatoarei de Dumnezeu.
 
Iar dupa sfârsitul canonului se cânta: Cuvine-se cu adevarat? Sfinte Dumnezeule? Preasfânta Treime? Tatal nostru? Ca a Ta este împaratia?
 
Apoi încep stranile sa cânte lin si rar, pe glasul al 7-lea:

Doamne al puterilor, fii cu noi, ca pe altul afara de Tine, ajutor întru necazuri, nu avem. Doamne al puterilor, miluieste-ne pe noi (de doua roi fara stih).
 
Apoi se cânta însotit de stih.

Stih: Laudati pe Domnul întru sfintii Lui, laudati-L pe El întru taria puterii Lui.
 
Doamne al puterilor?

Stih: Laudati-L pe El întru puterile Lui, laudati-L pe El dupa multimea slavei Lui.
 
Doamne al puterilor?

Stih: Laudati-L pe El în glas de trâmbita, laudati-L pe El în psaltire si alauta.
 
Doamne al puterilor?

Stih: Laudati-L pe El în timpane si în hora, laudati-L pe El în strune si în organe.
 
Doamne al puterilor?

Stih: Laudati-L pe El în chimvale bine rasunatoare, laudati-L pe El în chimvale de strigare. Toata suflarea sa laude pe Domnul.
 
Doamne al puterilor?

Stih: Laudati pe Domnul întru sfintii Lui, laudati-L pe El întru taria puterii Lui.
 
Doamne al puterilor?
 
Slava?

Doamne, de n-am avea pe sfintii Tai rugatori si bunatatea Ta milostivindu-se spre noi, cum am îndrazni, Mântuitorule, a te lauda pe Tine, pe Care Te binecuvinteaza neîncetat îngerii? Stiutorul inimilor, iarta sufletele noastre.
 
Si acum?, al Nascatoarei de Dumnezeu:

Multe sunt multimile gresealelor mele, Nascatoare de Dumnezeu. La tine am scapat, curata, mântuire trbuindu-mi. Cerceteaza neputinciosul meu suflet si te roaga Fiului tau si Dumnezeului nostru sa-mi daruiasca iertare de relele ce am facut, ceea ce esti una binecuvântata.
 
Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, în vremea vietii mele, nu ma lasa pe mine. Ajutorului omenesc nu ma încredinta, ci singura ma sprijineste si ma miluieste.
 
Si aceasta, a Nascatoarei de Dumnezeu:

Toata nadejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub acoperamântul Tau.
 
Doamne miluieste ( de 40 de ori ), Cel ce în toata vremea si în tot ceasul? (cauta la Miezonoptica). Doamne miluieste (de 3 ori), Slava? Si acum? Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii? Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi? Iar fiecare, stând putin, zice întru sine rugaciunea Sfântului Efrem Sirul: Doamne si Stapânul vietii mele?, asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Apoi Sfinte Dumnezeule? Preasfânta Treime? Tatal nostru? Doamne miluieste (de 12 ori). Si aceasta
 
Rugaciune de cerere
catre Presfânta de Dumnezeu Nascatoarea
 
Facere a lui Pavel Monahul din Mânastirea Facatoarei de bine.

Nepatata, neîntinata, nestricata, fara prihana, curata Fecioara, a lui Dumnezeu Mireasa, Stapâna care pe Dumnezeu-Cuvântul, cu oamenii, prin preaslavita nasterea ta L-ai unit si firea cea lepadata a neamului nostru cu cele ceresti ai împreunat-o, ceea ce stii singura nadejdea celor fara de nadejde si celor biruiti ajutatoare; gata folositoare celor ce alearga la tine si tuturor crestinilor scapare. Nu te scârbi de mine cel pacatos si întinat, care cu urâte gânduri, cu cuvinte si cu fapte, pe mine de tot netrebnic m-am facut si prin lenea dulcetilor vietii cu voia rob m-am facut. Ci, ca ceea ce esti Maica Iubitorului de oameni Dumnezeu, cu iubirea de oameni milostiveste-te spre mine pacatosul si întinatul si primeste rugaciunea mea ce se aduce tie din buze necurate. Si pe Fiul tau si Stapânul nostru si Domnul, cu îndrazneala Ta ca o Maica, cuprinzând, roaga-L ca sa-mi deschida si mie milostivirile cele iubitoare de oameni, ale bunatatii Sale. Si trecând greselile mele cele nenumarate, sa ma întoarca la pocainta si lucrator poruncilor Sale iscusit sa ma arate. Si fii lânga mine pururea ca o milostiva si milosârda si iubitoare de bine. În aceasta viata de acum, calda folositoare si ajutatoare; navalirile potrivnicilor oprindu-le si la pocainta îndreptându-ma si în vremea iesirii mele, ticalosul meu suflet pazindu-l si întunecatele chipuri ale viclenilor diavoli, departe de la dânsul izgonindu-le. Si în ziua înfricosatei judecati, de munca cea vesnica izbavindu-ma si slavei celei negraite a Fiului tau si Dumnezeului nostru, mostean pe mine aratându-ma. Pe care sa o si dobândesc, Stapâna mea, Preasfânta de Dumnezeu Nascatoare, prin mijlocirea si sprijinul tau. Cu darul si cu iubirea de oameni a Unuia-Nascut Fiului tau, a Domnului si Dumnezeului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Caruia se cuvine toata slava, cinstea, si închinaciunea, împreuna cu Cel fara de început a Lui Parinte si cu Preasfântul si Bunul si de viata facatorul Duhul Lui, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Rugaciunea
catre Domnul nostru Iisus Hristos
 
Facere a lui Antioh Monahul Pandectul.

Si ne da noua Stapâne, celor ce mergem spre somn, odihna trupului si sufletului; si ne pazeste pe noi de întunecatul somn al pacatului si de toata întunecata si cea de noapte patima a dulcetii. Conteneste întarâtarile patimilor, stinge sagetile vicleanului cele aprinse, cele pornite asupra noastra cu viclesug. Zburdarile trupului nostru le potoleste si tot gândul nostru cel pamântesc si trupesc, adoarme-l. Si ne daruieste noua, Dumnezeule, minte desteapta, cuget curat, inima treaza, somn usor si de toata nalucirea satanei nestramutat. Si ne scoala pe noi în vremea rugaciunii, întariti în poruncile Tale, si pomenirea judecatilor Tale în noi nestricata avându-o. Cuvântare de slava Ta în toata noaptea ne daruieste, ca sa cântam, sa binecuvântam si sa slavim prea cinstitul si prea încuviintatul Tau nume: al Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!
 
Preaslavita pururea Fecioara, binecuvântata de Dumnezeu Nascatoare, du rugaciunea noastra la Fiul tau si Dumezeul nostru, si cere ca sa mântuiasca prin tine sufletele noastre.
 
Rugaciunea Sfântului Ioanichie

Nadejdea mea este Tatal, scaparea mea este Fiul, acoperamântul meu este Duhul Sfânt: Treime Sfânta, slava Tie.
 
Toata nadejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumuezeu, pazeste-ma sub acoperamântul tau.
 
Slava? Si acum? Doamne miluieste (de 3 ori); iar noi toti ne plecam la pamânt si preotul, tot în genunchi, cu fata la apus, zice cu glas mare aceasta
 
Rugaciune

Stapâne mult-Milostive, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Stapânei noastre de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei cruci; uc folosintele cinstitelor cerestilor puteri celor fara de trupuri; pentru rugaciunile cinstitului, maritului prooroc Înaintemergatorului si Botezatorului Ioan; ale sfintilor, maritilor si întru tot laudatilor Apostoli; ale sfintilor, maritilor si bunilor biruitori mucenici; ale preacuviosilor si purtatorilor de Dumnezeu parintilor nostri; ale Sfintilor si dreptilor dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana si ale tuturor sfintilor Tai, bineprimita fa rugaciunea noastra; daruieste-ne iertare de gresealele noastre; acopera-ne cu acoperamântul aripilor Tale; izgoneste de la noi pe tot vrajmasul si pizmasul; împaca viata noastra; Doamne miluieste-ne pe noi si lumea Ta si mântuieste sufletele noastre, ca un bun si de oameni iubitor.
 
Apoi, facând cel mai mare metanie pâna la pamânt, zice catre frati sau catre credinciosi:
 
Binecuvântati si ma iertati pe mine, pacatosul.
 
Iar fratii (credinciosii)

Dumnezeu sa te ierte, parinte sfintite.
 
Preotul se întoarce cu fata catre Rasarit si zice: Sa ne rugam pentru? si celelalte, dupa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele; si dupa fiecare stih se cânta: Doamne miluieste. Iar la urma cel mai mare zice: Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostrii?
 
Si încep fratii sau credinciosii de-a dreapta si de-a stânga, câte doi pe rând, a face metanii si a cere iertare de la cel mai mare zicând fiecare:
 
Binecuvinteaza, parinte sfintite, si ma iarta pe mine, pacatosul.
 
Iar cel mai mare sta în mijlocul bisericii, pâna ce toti fratii termina de aâsi lua iertare de la el.
 
Iar când merg în chilii, monahii (si mirenii mergând acasa) rostesc aceasta
 
Rugaciune

Slabeste, lasa, iarta Dumnezeule greselile noastre, cele de voie, cele fara de voie, cele cu lucrul si cu cuvântul, cele cu stiinta si cu nestiinta, cele din noapte si din zi, cele cu mintea si cu gândul. Toate le iarta noua, ca un Bun si iubitor de oameni.
 
Pe cei ce ne urasc si ne fac noua strâmbatate, iarta-i Doamne. Celor ce ne fac bine, fa-le bine. Fratilor si rudeniilor noastre, daruieste-le cererile cele catre mântuire si viata vesnica. Pe cei ce sunt în neputinta, cerceteaza-i si vindecare daruieste-le. Pe cei de pe mare, ocârmuieste-i. Cu cei calatori împreuna calatoreste. Pe cei din vazduh ocroteste-i. Celor ce ne slujesc si ne miluiesc pe noi, iertare pacateler daruieste-le. Pe cei ce ne-au poruncit noua, nevrednicilor, sa ne rugam pentru dânsii, miluieste-i dupa mare mila Ta. Pomeneste Doamne, pe cei mai înainte adormiti, parintii si fratii nostri, si-i odihneste unde lumineaza lumina fetei Tale. Pomeneste, Doamne, pe fratii nostri cei din necazuri si-i izbaveste de toata primejdia. Pomeneste, Doamne, pe cei ce aduc daruri si fac bine în Sfintele Tale Biserici si le da lor cererile cele catre mântuire si viata vesnica. Pomeneste-ne, Doamne, si pe noi, smeritii, pacatosii si nevrednicii robii Tai, lumineaza mintea noastra cu lumina cunostintei Tale si ne îndrepteaza pe calea poruncilor Tale. Pentru rugaciunile Preacuratei Stapânei noastre, de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria si ale tuturor sfintilor Tai, ca bine esti cuvântat în vecii vecilor. Amin.