Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

PAVECERNITA  MICA

Dupa ce preotul da binecuvântarea, se zice: Împarate ceresc? Sfinte Dumnezeule? Preasfânta Treime? Tatal nostru? Ca a Ta este împaratia? Doamne miluieste (de 12 ori), Slava? Si acum? Veniti sa ne închinam? (de 3 ori). Apoi Psalmul 50:
 
Psalmul 50

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea îndurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vârtos ma spala de faradelegea mea, si de ppcatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc, si pacatul meu înaintea mea este pururea. Tie Unuia am gresit, si rau înaintea Ta am facut, asa încât drept esti Tu întru cuvintele Tale si biruitor când vei judeca Tu. Ca iata întru faradelegi m-am zamislit si în pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit, cele nearatate si cele ascunse ale întelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vârtos decât zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fata Ta de catre pacatele mele, si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste întru mine, Dumnezeule, si Duh drept înnoieste întru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta, si Duhul Tau cel Sfânt nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale, si cu Duh stapânitor ma întareste. Învata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sânge Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima înfrânta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, întru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.
 
Psalmul 69

Dumnezeule, spre ajutorul meu la aminte! Doamne, sa-mi ajuti mie grabeste-Te! Sa se rusineze si sa se înfrunte cei ce cauta sufletul meu; sa se întoarca înapoi si sa se rusineze cei ce-mi voiesc mie rele. Întoarca-se îndata rusinati cei ce-mi graiesc mie: „Bine, bine!”. Sa se bucure si sa se veseleasca de Tine toti cei ce Te cauta pe Tine, Dumnezeule, si sa zica pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: „Slavit sa fie Domnul!”. Iar eu sarac sunt si sarman, Dumnezeule, ajuta-ma! Ajutorul meu si Izbavitorul meu esti Tu, Doamne, nu zabovi.
 
Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, întru credinciosia Ta, auzi-ma, întru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca în picioare; facutu-m-a sa locuiesc în întuneric, ca mortii cei din veacuri. S-a mâhnit în mine duhul meu, în mine inima mea s-a tulburat. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am catre Tine mâinile mele, sufletul meu, ca un pamânt însetosat. Degraba auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti întoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara în mormânt. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scoate-ma de la vrajmasii mei, Doamne ! La Tine am scapat, Învata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun ma va povatui la pamântul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Întru dreptatea Ta, scoate din necaz sufletul meu. Si întru mila Ta vei sfârsi pe vrajmasii mei si vei pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.
 
Slava întru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamânt pace, între oameni bunavoire. Laudamu-Te, bine Te cuvântam, închinamu-ne Tie, slavimu-Te, multumim Tie, pentru slava Ta cea mare. Doamne, Împarate ceresc, Dumnezeule, Parinte, Atottiitorule, Doamne, Fiule, Unule-Nascut, Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte. Doamne Dumnezeule, Mieluselul lui Dumnezeu, Fiul Tatalui, Cela ce ridici pacatul lumii, miluieste ne pe noi, Cel ce ridici pacatul lumii. Primeste rugaciunea noastra, Cel ce sezi de-a dreapta Tatalui, si ne miluieste pe noi. Ca Tu esti Unul Sfânt, Tu esti Unul Domn Iisus Hristos, întru marirea lui Dumnezeu Tatal. Amin. În toate zilele bine Te voi cuvânta si voi lauda numele Tau în veac si în veacul veacului.
 
Doamne, scapare Te-ai facut noua în neam si în neam. Eu am zis : Doamne, miluieste-ma, vindeca sufletul meu, ca am gresit Tie. Doamne, la Tine am scapat, învata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul Meu. Ca la Tine este izvorul vietii, întru lumina Ta vom vedea lumina. Tinde mila Ta celor ce te cunosc pe Tine.
 
Învredniceste-ne, Doamne, în noaptea aceasta fara de pacat sa ne pazim noi. Bine esti cuvântat, Doamne, Dumnezeul parintilor nostri si laudat si preaslavit este numele Tau în veci, amin. Fie Doamne mila Ta spre noi, precum am nadajduit întru Tine. Bine esti cuvântat Doamne, învata-ne pe noi îndreptarile Tale. Bine esti cuvântat Stapâne, întelepteste-ma cu îndreptarile Tale. Bine esti cuvântat Sfinte, lumineaza-ma cu îndreptarile Tale. Doamne, mila Ta este în veac, lucrurile mânilor Tale nu le trece cu vederea, ca Tie se cuvine lauda, Tie se cuvine cântare, Tie slava se cuvine: Tatalui si Fiului si Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
 
Cred întru-unul Dumnezeu ? (cauta la Miezonoptica)

Apoi canonul din Canoanele Nascatoarei de Dumnezeu, al glasului de rând, sau sau canonul sfântului din acea zi. Iar dupa sfârsitul canonului se cânta: Cuvine-se cu adevarat? Sfinte Dumnezeule? Preasfânta Treime? Tatal nostru? Ca a Ta este împaratia? Apoi se citeste troparul zilei, al hramului sfântului si celelalte.
 
Iar daca este hramul lui Hristos sau al Nascatoarei de Dumnezeu, se citesc întâi al hramului si al zilei. Apoi aceste tropare, glasul al 4-lea:
 
Dumnezeul Parintilor nostri, Care faci pururea cu noi dupa blândetile Tale, nu departa mila Ta de la noi, ci, pentru rugaciunile lor, în pace ocârmuieste viata noastra.
 
Cu sângiuirile Mucenicilor Tai, celor din toata lumea, ca si cu o porfira si cu vison Biserica Ta împodobita fiind, printr-însii striga catre Tine, Hristoase Dumnezeule : Poporului Tau trimite-i îndurarile Tale, pace obstii Tale daruieste si sufletelor noastre mare mila.
 
Slava?

Cu Sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere nici întristare, nici suspin, ci viata fara de sfârsit.
 
Si acum?., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Pentru rugaciunile tuturor sfintilor, Doamne, si ale Nascatoarei de Dumnezeu, pacea Ta da-ne-o noua si ne miluieste pe noi, ca un îndurat.
 
Vineri seara, troparul Tuturor Sfintilor, glasul al 2-lea:

Apostolilor, mucenicilor, proorocilor, ierarhilor, cuviosilor si dreptilor, care bine ati savârsit lupta si credinta ati pazit, îndraznire având catre Mântuitorul, pe Acela, ca pe un Bun, rugati-L pentru noi, sa mântuiasca, rugamu-va sufletele noastre.
 
Slava?

Cu Sfintii odihneste, Hristoase? (cauta mai sus).
 
Si acum?., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Ca o pârga a firii, Tie, Saditorului fapturii, lumea Îti aduce, Doamne, pe purtatorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale caror rugaciuni, în pace adânca Biserica Ta, o pazeste, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, mult-Milostive.
 
Iar Sâmbata seara, condacul glasului de rând; la praznicele împaratesti (când nu se face priveghere) sau la sfintii mari, se zic condacele lor. Doamne miluieste (de 40 de ori). Cel ce în toata vremea si în tot ceasul? Doamne miluieste (de 3 ori), Slava? Si acum? Ceea ce esti mai cinstita? Întru numele Domnului, binecuvinteaza, parinte. Preotul: Pentru rugaciunile Sfintilor parintilor nostri? Si îndata rugaciunea de cerere catre Sfânta de Dumnezeu Nascatoarea: Nepatata, neîntinata, nestricata? (cauta la Pavecernita Mare).
 
Si rugaciunea catre Domnul nostru Iisus Hristos: Si ne da noua, Stapâne? (cauta la Pavecernita Mare).
 
Dupa aceasta otpustul si obisnuita iertare.

Aceasta Pavecernita mica se citeste peste tot anul neschimbat, iar în Postul Mare, Sâmbata si Dumninica seara.