Sfanta Manastire Sinaia se afla situata in orasul Sinaia, str. Manastirii nr. 2, jud. Prahova | Tel: +40 (0) 244 317 917

RÂNDUIALA PANAGHIEI

Ce se face în mânastiri
la zile însemnate

Dupa savârsirea dumnezeiestii Liturghii, de este Priveghere merge cel mai mare împreuna cu toti fratii în biserica. Si luând preotul cel de rând icoana praznicului sau a sfântului în cinstea caruia s-a facut priveghere, ies împreuna toti cântând troparul praznicului sau al sfântului, pâna ce intra în trapeza. Dupa ce intra, citetul cânta Slava… Si acum…, condacul. Si pâna se cânta acestea, preotul ce va fi de rând scoate o parte din prescura pusa în panaghier. Dupa sfârsitul condacului, citetul începe îndata: Tatal nostru… Ca a Ta este împaratia… Slava… Si acum… Doamne miluieste (de 3 ori). Parinte, binecuvinteaza. Preotul, binecuvântând masa zice: Hristoase, Dumnezeule, binecuvinteaza mâncarea si bautura…
 
Iar de nu este Priveghere, merge cel mai mare împreuna cu toti fratii la trapeza si citetul zice Psalmul 144: Înalta-Te-voi Dumnezeul meu, Împaratul meu… (cauta la Rânduiala mesei). Si dupa sfârsitul psalmului se zice: Tatal nostru… Slava… Si acum…, Doamne miluieste (de 3 ori) parinte, binecuvinteaza. Preotul binecuvinteaza masa, zicând: Hristoase, Dumnezeule, binecuvinteaza mâncarea si bautura… si celelate dupa cum s-a scris mai sus. Si dupa ce se scoala de la masa, citetul zice: Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri…, Binecuvântat este Dumnezeu… Slava Tie, Doamne, Slava Tie, Sfinte, Slava Tie, Împarate… (cauta la Rânduiala mesei); Slava… Si acum… Doamne miluieste (de 3 ori), parinte binecuvinteaza. Si cel rânduit a ridica panaghia zice:
 
Binecuvântati, parinti sfintiti, si ma iertati pe mine pacatosul.
 
Si toti raspund:

Dumnezeu sa te ierte si sa te miluiasca.
 
Si luând citetul panaghia cu amândoua mâinile, cu vârful degetelor o înalta putin cu chipul Sfintei Treimi, zicând cu glas mare:
 
Mare este numele.
 
Iar cel mai mare sau preotul de rând zice:

Al Presfintei Treimi.
 
Si punând-o pe icoana Nascatoarei de Dumnezeu, însemneaza crucis, zicând:
 
Presfânta Nascatoare de Dumnezeu, ajuta-ne noua.
 
Si preotul zice:

Cu ale ei rugaciuni, Dumnezeule, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi.
 
Citetul zice apoi troparul Nascatoarei de Dumnezeu:

Fericimu-te pe tine toate neamurile, Nascatoare de Dumnezeu Feciaora, ca întru tine Cel neîncaput, Hristos Dumnezeul nostru, a binevoit a încapea. Fericiti suntem si noi, avându-te pe tine folositoare, ca ziua si noaptea te rogi pentru noi. Pentru aceasta laudându-te, strigam tie: Bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine.
 
Apoi se cânta: Cuvine-se cu adevarat sa te fericim…
 
SA SE STIE: ca de este praznic împaratesc, în loc de: Cuvine-se cu adevarat… se cânta irmosul Cântarii a 9-a; si aceasta cântându-se, cel ce a înaltat panaghia poarta panaghierul pe la toti fratii, care, dupa rânduiala, sarutându-l, gusta din presfânta parte; si sfârsindu-se cântarea, preotul zice:
 
Întru multe rugaciunile Preacuratei Stapânei noastre de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria.
 
Iar citetul zice:

Pentru rugaciunile ei, Dumnezeule, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi.
 
Preotul:

Domnul cel milostiv si îndurat a dat hrana celor ce se tem de Dânsul si dreptatea Lui ramâne în veacul veacului.
 
Apoi citetul citeste
 
Psalmul 121

Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis mie: ” În casa Domnului vom merge” ! Stateau picioarele noastre în curtile tale, Ierusalime! Ierusalimul, cel ce este zidit ca o cetate, ale carei porti sunt strâns unite. Ca acolo s-au suit semintiile, semintiile Domnului, dupa legea lui Israel, ca sa laude numele Domnului. Ca acolo s-au asezat scaunele la judecata, scaunele pentru casa lui David. Rugati-va pentru pacea Ierusalimului si pentru îndestularea celor ce te iubesc pe tine. Sa fie pace în întariturile tale si îndestulare în turnurile tale. Pentru fratii mei si pentru vecinii mei graiam despre tine pace. Pentru casa Domnului Dumnezeului nostru am dorit cele bune tie.
 
Apoi: Sfinte Dumnezeule… Presfânta Treime… Tatal nostru… Ca a Ta este împaratia… Citetul: Multumim Tie, Doamne, Dumnezeul nostru… si condacul praznicului sau al sfântului. Duminica se zice condacul Învierii, dupa glasul de rând. Apoi: Slava… Si acum… Doamne miluieste (de 3 ori), Parinte, binecuvinteaza. Iar cel mai mare sau pretul de rând zice: Binecuvântat este Dumnezeu, Cel ce ne miluieste si ne hraneste pe noi din darurile Sale cele bogate…
 
Apoi preotul, lovind în clopotel, zice:

Slava Tie, Dumnezeu nostru, slava Tie!
 
Citetul:

Nadejdea noastra, slava Tie!
 
Preotul:

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l mântuiasca pe Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, [pe (Înalt) Prea Sfintitul (Arhi) Episcopul nostru (N)].
 
Citetul:

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l miluiasca pe el.
 
Preotul:

Dumnezeu sa ierte si sa miluiasca si pe prea cuviosul parintele nostru (N), dimpreuna cu toti parintii si fratii slujitori ai sfânt locasului acesta.
 
Citetul:

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l miluiasca pe ei.
 
Preotul:

Dumnezeu sa ierte si sa miluiasca pe cei ce ne miluiesc si ne slujesc noua.
 
Citetul:

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l miluiasca pe ei.
 
Preotul:

Dumnezeu sa ierte si sa miluiasca pe cei ce se ostenesc si slujesc, parinti si farti ai nostri.
 
Citetul:

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l miluiasca pe ei.
 
Preotul:

Dumnezeu sa odihnesca pe fericitii si pururea pomenitii ctitorii sfântului locasului acestuia.
 
Citetul:

Vesnica lor pomenire.
 
Preotul:

Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor parintilor nostri si ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mântuiasca pe noi. Amin.